2018-11-20 10:09:02• hírek • Bede Emőke

Szatmári csapat hódította el az 1000 eurós fődíjat

Az elmúlt hétvégén zajlott Szatmárnémetiben a Rotaract Club által szervezett, RotaHack nevet viselő informatikai verseny, melynek során a bátor jelentkezőknek 24 óra alatt egy Android vagy iOS rendszeren futó alkalmazást kellett fejleszteni. A tét pedig nem volt kicsi, a nyeremények összértéke ugyanis meghaladta a 2200 eurót is.

Természetesen nem egy akármilyen mobilaplikáció megvalósítása volt a verseny célja, ugyanis az elsődleges követelmény az volt, hogy az alkalmazás a város közösségének hasznára váljon. Az izgalmas verseny és a még izgalmasabb prezentációk után egy háromtagú zsűri értékelte az elkészült „műveket”.
 

A döntés értelmében első helyen végzett, és ezzel az 1000 eurós fődíjat is elhódította a POST Macode néven induló csapat, melyet két szatmári fiatalember alkotott. Az önmagukat csak Misu&Andy néven bemutató srácok a Kolozsvári Műszaki Egyetem negyedéves hallgatói, és a maximális 100 pontból sikerült 80-at összegyűjteniük. A zsűrit egy olyan különleges alkalmazással lepték meg, melynek segítségével a felhasználók művészeti galériákat hozhatnak létre a virtuális térben, valamint építkezési és restaurációs folyamatokat lehet tudnak vele szimulálni.Második helyen a ByteGuru végzett. A Kolozs megyéből érkező, Beni és Mihai alkotta csapatról tudni érdemes, hogy a tavalyi évben első helyen végeztek, idén azonban 2 ponttal elmaradtak a nyertesek mögött. A kolozsvári fiatalemberek egy chatbotot alkottak, azaz egy olyan szolgáltatást, mely automatikusan és azonnal képes a felhasználók által küldött üzenetekre reagálni. Hogy miként tudja ezt használni egy város? Nos, az alkalmazás képes válaszolni a különféle turisztikai látványosságokkal feltett kérdésekre azonnal felelni, éttermet ajánlani a turisták számára, de akár el is kalauzolja a felhasználót egyik helyszínről a másikra. Teljesítményükkel sikerült a dobogó második fokára állni, ezzel pedig 750 eurót bezsebelni.A harmadik helyre befutó Nume.apk nevű csapat is hasonlóan érdekes alkalmazást készített. Az 500 euróval díjazott applikáció bármelyik esemény plakátját képes életre hívni, megjelenítve a programmal kapcsolatban készített bemutató videót. Emellett a buszmegállókban elhelyezett kódokat beszkennelve a járatokról is hasznos információkat közöl az alkalmazás, pl. hogy hány percet kell még várni a busz érkezésére. Az Alex és Iulia alkotta csapat különlegessége nem csak abban áll, hogy sikerült magukat felküzdeniük a harmadik helyre, hanem abban is, hogy a verseny egyetlen női versenyzője is a Nume.apk tagja. Ezek voltak a dobogós alkotások, azonban érdemes megjegyezni, hogy a dícséretes 6-ik helyre ugyancsak egy szatmári csapat, a 133t t34m került, melynek két tagja még csak nem is egyetemista, hanem a Mihai Eminescu Főgimnázium diákjai. Eredményes volt tehát városunk informatikai tehetségei számára a hétvége, van, kikre büszkének lennünk.Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: