2020-04-03 11:09:12• hírek • Bede Emőke

Szatmári börtöntűz: minősített emberölés vádjával fogják bíróság elé állítani a gyújtogatókat

Ahogyan arra olvasóink is emlékezhetnek, március 18-án tragikus események helyszínévé vált a szatmári büntetés-végrehajtási intézet: egy spontán lázadás során történt gyújtogatás miatt három rab életét vesztette, további két főt pedig azonnal kórházba kellett szállítani.

Nem sokkal az incidens után az Országos Börtönigazgatóság (ANP) sajtóközleményt adott ki, melyben több, fontos részletről is tájékoztatnak. A közreadott dokumentum szerint a tűz az esti létszámellenőrzés után, egy tízfős cellában alakult ki egy spontán lázadás következében. Ennek okáról akkor a börtön még nem közölt semmit, viszont azt pontosítottak, hogy a létszámellenőrzéskor még semmilyen elégedetlenségre utaló jelzést nem kaptak az őrök.


Az eset kapcsán az ügyészség nyomozást indított, melynek eredményeiről pénteken számoltak be. A közreadott vádiratból kiderül, a helyszíni vizsgálat során begyűjtött bizonyítékok, a tanúvallomások és a kamerafelvételek egyértelműen alátámasztják a börtönigazgatóság által korábban közölteket. A börtön néhány lakója között valóban spontán lázadás tört ki a szükségállapot miatt bevezetett korlátozások nyomán. Ennek részeként L.P.K, H.F.F. és M.O.D. 20 óra körül matracokkal eltorlaszolták negyedik emeleti cellájuk ajtaját, majd begyújtották azokat.


Noha a tűz nem terjedt szét a cellában, a matracok égéséből keletkezett sűrű, mérgező füst pillanatok alatt betöltötte a teret, és bejutott a mellékhelyiségbe is, ahova a tíz rab bemenekült. Hiába zárták magukra az ajtót és nyitották ki az aprócska helyiség ablakát, mire a börtönőröknek sikerült bejutniuk a cellába, H.M., V.M. és M.L. a belélegzett szén-monoxid hatására életét vesztette.


Az ügyészség közölte, a három gyújtogatót hamarosan minősített emberölés vádjával fogják bíróság elé állítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: