2011-04-13 14:12:39• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmáriak, lóra!

Valamivel több, mint háromszáz gyerek jelentkezett arra a lovas oktatást célzó programra, melyet a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a Tiszavarázs Egészségvölgy Alapítvány Mátészalkával valamint a Megyei Lótenyésztők Egyesületével közösen hirdetett meg. Közülük 175-en mondhatják magukat szerencsésnek, az ő nevüket sorsolták ki szerdán a Polgármesteri Hivatal épületében tartott sajtótájékoztatón.

A Románia-Magyarország Határon Átnyúló Program 2007-2013 kereteiben belül az Európia Unió támogatásával megvalósuló „ Lovashagyományok Szatmárban határok nélküli" elnevezésű esemény-és versenysorozat célja, amint azt Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere bevezetőként elmondta, hogy a fiatalok körében népszerűbbé tegye a lovas sportot, hogy megismertesse velük ennek az ősi sportágnak a kultúráját. „Fontosnak tartom a tömegsport jelentőségének kihangsúlyozását és ezt remekül szolgálja ez a program", mondta a város vezetője.

Antal István, a Megyei Lótenyésztők Egyesületének elnöke ennél optimistábbnak bizonyult, ő ugyanis reményét fejezte ki, hogy ezekből a gyerekekből akár egy-két élsportoló is kikerülhet. Elmondta továbbá, hogy a lovasportnak komoly bázisai vannak Kolozs és Temes megyében, éppen ezért nagyon fontos, hogy Szatmár is megpróbáljon felzárkózni, ennek lehet az első lépése ez a projekt.

Adriana Lenghel projektvezető csalódottságának adott hangot, hogy alig több, mint háromszáz gyerek jelentkezett a programra. Közülük a jelenlévők, azaz a polgármester és a sajtó munkatársainak közreműködésével 131 név került kisorsolásra, további 44 hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő huszárpalántát pedig a programban részt vevő szociális intézmények (többek között a Caritas és a Szt. Benedek Szövetség) jelölt ki. További 131 gyerek pedig a tartaléklistára került fel, arra az esetre, ah valaki visszamondaná a részvételt. Az érintett gyerekek és szüleik április 18.-án, hétfőn 17.00 órai kezdettel az Északi Színházban találkozhatnak az eseménysorozat vezetőivel és oktatóival, a szerencsések nevei pedig megtalálhatóak a www.ecvestro.ro és a www.satu-mare.ro honlapon.


A polgármester úr sem úszta meg a "melót": ő is sorsolt
A polgármester úr sem úszta meg a "melót": ő is sorsolt


A szociális intézmények és a szerencse által kiválasztott 175 gyerek a program első lépésében egy 12 hétig tartó, fejenként 10 órás elméleti és gyakorlati képzésben vesz majd részt az oktatási feladatokat elnyerő batizi székhelyű (Osvareu utca 43.) Horses Sylvania Sport Klub lovardájában. A szakavatott zsűri által kiválasztott 100 legügyesebb gyerek a második fordulóban egy újabb nyolc hetes képzésen vesz majd részt, amelynek zárásaként „megmérkőzik" az szatmárnémeti programmal párhuzamosan Mátészalkán szervezett verseny 100 legjobb lovasával. A harmadik fordulóban a legtehetségesebb 50 gyerekre egy újabb 45 napos oktatás után újabb verseny vár a magyarországi társaikkal együtt, ezúttal azonban Szatmárnémetiben, az Unio-stadionban. Az utolsó szakaszban a „lovon maradt" 50-50 ifjonc egy újabb 45 napos oktatás után a program záró aktusaként ismételten összeméri tudását, ezúttal ismét Mátészalkán.


A sajtó képviselői Fortuna személyében
A sajtó képviselői Fortuna megtestesítőjeként


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: