2011-07-08 09:50:14• hírek • (x)

Lovasiskola a strandon

Lovagolni jó! Ellenben mostanság mind kevesebbeknek van lehetőségük felpattanni egy lóra, s száguldozni a szelek szárnyán. Ugyebár egyre kevesebb négylábút tartunk otthonaikban... A lovon ülni pedig - főként gyermekeink számára - nagyon előnyös. Számtalan tanulmányt olvasni például arról, hogy a ló és a lovas közötti összhang még akkor is segít, ha történetesen az ember mozgásában korlátozott, avagy egyéb gondokkal kell küszködnie. Az iskolatáska is mind nehezebb, s mind több gyereket látni görnyedt háttal. Egyebek mellett ilyesmikről is szó esett, amikor is egy lovaglást oktatóval beszélgettünk minap.

A Nagykárolyi Termálstrand egyik új szolgáltatása az, hogy a közeljövőben lovaglásoktatást indít - s ebben egyébként az elsők lesznek a nyugat-szatmári városban. Mindennek alapfeltétele a jó ló. Amint az oktató magyarázza, ez a négylábú szinte bármilyen fajtájú lehet: a cél ugyanis nem a külcsín, avagy különleges tulajdonság. Mindössze egyetlen jellemzőn múlik az, hogy a paci kiváló-e oktatásra: a türelmén. (Átmenet egyébiránt nincs a lónál, azaz vagy nagyon jó, vagy egyáltalán nem javallott lovaglásoktatásra használni. Persze attól lehet kiváló munkaló, vagy éppen sportolásra, vadászatra stb. tökéletesen használható.) S ez a szófogadó-képesség az embernek is jellemezője kell legyen, amennyiben lovasoktatáson részt kíván venni - hangsúlyozza a tréner. Iskoláskorúaknak hirdetik ők is tanfolyamukat: olyan gyermekeknek, akik már hallgatnak a szép szóra. Ugyanis ez nem játék! - bizonygatja az oktató. Alapszinten lovagolni egy átlagos 10 éves gyerek akár nyolc-tíz óra alatt is képes megtanulni. S természetesen ezt is célszerű minél korábban megkezdeni, addig, amíg nem alakul ki a kamaszos félelem, amíg mer bízni a nála nagyobb teremtményekben, amíg hallgatni tud a felnőttek szavára.

Persze napjainkban szinte a billentyűzet elől kell elrángatni a fiatalokat - véli az oktató. Nagy Attila amúgy agrármérnök. Mindig is nagyon szerette a lovakat, a lovaglást. És ezt a szeretetet kívánja átadni növendékeinek. Azt, hogy törődjenek a lovakkal, áttételesen környezetükkel, azaz önmagukkal - magyarázta. Merthogy példának okáért az oktatás nem csak annyiból áll, hogy a gyereket felteszik a lóra, s körbe- körbebóklásznak egyet a pacival. Ehelyett a növendékek részt vesznek majd - legalább alapszinten - a lovak ápolásában. Bármennyire furcsán hangzik ugyanis, a gyerekeknek meg kell azt is tanulniuk, hogy az állatok nem kikapcsolhatók, mint valamelyik kedvenc számítógépes programjuk.

- Vannak szabályok: hogyan kell tartania magát a lovasnak, hogyan kell megülnie a lovat - tudatja az oktató. Például az egyenes testtartás, a laza, ugyanakkor bármelyik pillanatban kellően erőteljes kéztartás, az odafigyelés, azaz az összpontosítási képesség stb. - mind-mind a lovaglás elsajátításának pluszhozadéka. A lovaglás - nem titok - veszélyes. S ez talán a legnagyobb előnye a lovaglás elsajátításának: ugyanis a gyermek megtanulja kezelni a veszélyt; természetessé válik számára, hogy mindig, minden egyes pillanatban óvatosnak, megfontoltnak kell lennie.

Persze a lovaglás mindig örömérzettel párosul. Minden gyerek (talán még némelyik felnőtté is!) arca sugárzik a lovon.

A lovasiskolán való részvétel 20 lej óránként. Érdeklődni pedig a strandon lehet. A közeljövőben lovas túrák is lesznek - arról is olvashatnak még hírportálunkon.


a
Viharral, a 4 éves angol telivér kancával


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: