2016-02-15 20:03:53• hírek • Szatmár.ro

Szatmári Díjkiosztó Gála: elismerés az igazi értékeknek

Hétfőn délután a Dinu Lipatti Filharmóniában tartotta idei díjkiosztó gáláját a Szatmár Megyei Tanács. A jelöltek bemutatását kulturális műsor tette színesebbé, majd ünnepélyes keretek között kihirdették az oktatásban, sportban és kultúra terén kiemelkedő eredményeket elért díjazottakat. Mások mellett elismerték Hágó Attila Nándor, Jánk Károly és Higyed Gyöngyi munkáját is.

Zsúfolásig megtelt a szatmárnémeti filharmónia koncertterme hétfő délután. Ez alkalommal azonban nem komolyzenei koncertre, hanem a Szatmár Megyei Tanács egyik nagy hagyománnyal rendelkező eseményére gyűltek össze a résztvevők. Ekkor tartották ugyanis a Szatmári Díjkioszt Gálát, amelyet 2008 óta minden évben megszerveznek. Több kategóriában díjazzák ilyenkor a kiemelkedő teljesítményeket, megnevezve az év emberének megválasztott személyt is.

A megnyitón Adrian Stef megyei tanácselnök a jelöltek és díjazottak fontos szerepéről beszélt, ugyanis ezek a személyek vagy formációk viszik messzi földre a megye és a megyeközpont jóhírét. Altfatter Tamás alprefektus köszöntőjében az esemény szerepét hangsúlyozta. "Azt gondolom, hogy a mai díjazottak Szatmárnémeti és Szatmár megye igazi nagykövetei, akik valódi értékeket képviselnek és közvetítenek, és akik ennek a térségnek az igazi hangjai" - mondta Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, gratulálva a jelölteknek.

A díjkiosztást szórakoztató műsor színesítette: fellépett a Joyful gospel-kórus, a Solemnis kórus, ügyes táncosok ropták a színpadon és énekelt a Szatmári Művészeti Iskolában tanuló, a romániai The Voice verseny több élő showjában is bizonyító Tincuta Fernea is.

A kultúra és művészet kategóriában Petrica Muresan népdalénekest, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ művészeti vezetőjét, Pop Felician költő, prózaírót, a Megyei Múzeum igazgatóját, Muszka Ioant, a Dinu Lipatti Filharmóna nagybőgősét, Tincuta Ferneat, a művészeti iskola tanulóját, Judit Budean Mihaly zongoratanárnőt, a Joyful kórus vezetőjét, a Solemnis  kórust, Aurora Demeter, Carol Erdős, Carmen Fratila és Rappert-Vencz Gábor színművészeket, valamint a Cununita Nazdravana népi együttest jelölte a zsűri.

Az oktatás és nevelés kategóriában Bud Andrei Viorel matematika szakos egyetemi hallgatót nemzetközi versenyeken elért kiemelkedő eredményeiért részesítik elismerésben, valamint Istrate Ramona Zanat, a Mihai Eminescu Főgimnázium angol szakos tanárát, Iliescu Aureliant, a Grigore Moisil Általános Iskola fizika szakos tanárát, Sandor Nicoletat, a Mihai Eminescu Főgimnázium informatika szakos tanárát és Ardelean George Catalint, a Sportlíceum testnevelés szakos tanárát jutalmazták. Szintén ebben a kategóriában elismerésben részesült  Varga Diana, a Mihai Eminescu Főgimnázium tanulója, aki első helyezést ért el az országos angol tantárgyversenyen, Czundel Angéla Mária, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója, aki országos első lett a német tantárgyversenyen, Durla-Pasca Alexandru, a Mihai Eminescu Főgimnázium tanulója, aki második lett az országos angol tantárgyversenyen, Ileș Ioan Rareș, a Grigore Moisil Általános Iskola tanulója, aki a fizika tantárgyversenyen kapott dicséretet, Rațiu Adina Ramona, a Gyermekek Palotájának testnevelés szakos tanára, Higyed Gyöngyi vallás szakos tanár a Református Gimnáziumból, Csorján Árpád József, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium történelem és vallás szakos tanára, Jánk Károly költő, magyar nyelv és iradalom szakos tanár, Csendes István, a művészeti iskola zene szakos tanára, valamint Rist Maria Gabriela, a Johann Ettinger Líceum tanára. Hágó Attila Nándor, a Szatmár Megyei Múzeum muzeulógusa, a tasnádi és nagykárolyi múzeumok részlegvezetője, kutatásai nyomán került fel a jelöltek listájára.

A sportéletben kifejtett tevékenységéért a következő sportolókat jelölték díjra: Berei Lénárd István birkózót, Sámel Lóránd cselgáncsozót, Faur Mihaela cselgáncsozót, Matei Adriana és Vaida Beata röplabdázókat, Halas Marian cselgáncsozót, valamint Bartincki Attila, Vancsa Daiana, Burya Patrick, Török Kinga és Panescu Dorin karatékákat. A kategóriában Pop Radu tasnádi súlylökőt és Magos Róbert karateedzőt, a megyei Karate Egyesület Elnökét jelölték még díjra.

A díjazottak

A közel kétórás műsor második felében végül lerántották a leplet a díjazottak listájáról. Díjat kapott a Solemnis kórus, Carol Erdős színművész, Iliescu Aurelian fizikatanár, Pop Felician költő, Hágó Attila Nándor történész, Jánk Károly költő és magyartanár, Higyed Gyöngyi kórusvezető, Fernea Tincuta énekesnő, Csendes István zenetanár, Sámel Lóránd cselgáncsozó és Burya Patrick karatéka. Az év emberének idén Petrica Muresan népdalénekest választották.



Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: