2011-12-28 18:37:50• hírek • Szatmár.ro

Szatmári Díjátadó Gála - Fógel László lett az Év Embere

Szerda délután tíz személy kulturális vagy sportéletben kifejtett eddigi munkáját, eredményeit ismerték el a Szatmári Díjátadó Gála már megszokott szobrocskájával és átadták Az Év Embere díjat is. Ezt Fógel László közgazdász, városi tanácsos és a Szatmárnémeti Városi Sportklub elnöke érdemelte ki.

Ünnepi hangulatban fogadta a Gálára érkezőket a "Dinu Lipatti" Filharmónia előadóterme. Az ünnepi világítás, a fellépő kórus, az egyéni előadók produkciói mind-mind hozzájárultak, hogy egy kellemes hangulatú műsor keretében adják át a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által megnevezett személyeknek az elismerést jelentő szobrocskákat. A két intézmény kulturális bizottságai olyan embereket javasoltak díjra, akik munkásságukkal a sport vagy kulturális életben elismerést szereztek, öregbítve a megyének, a megyeszékhelynek a hírnevét akár országos, akár nemzetközi szinten. A díjakat többek között Csehi Árpád megyei tanácselnök, Kereskényi Gábor alpolgármester és Pataki Csaba alprefektus adták át.  Íme a díjazottak:

Dr. Báder Tibor Erdődön született 1938 április 2-án, egyetemi évei során történelmet tanult, 1958-tól pedig a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa, az itt töltött idő alatt igazgatója is volt az intézménynek. 1987-ben Németországba emigrált, kutatómunkáját ott is folytatta, szakterülete a trákok és kelták kora volt. Mivel egészségi állapota nem engedte meg a hosszú utazást, a díjat a nevében a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója, Liviu Marta vette át.

Mirea Marcel Viorel a Szatmárnémeti Északi Színház román társulatának tagja volt nyugdíjba vonulásáig, a színpadon 45 évet töltött, ez idő alatt 250 szerepet játszott el több mint 10 ezer előadásban. Két alkalommal is Ady Endre-bronzéremmel tüntették ki, amit a nagy magyar költő műveinek román nyelven történő népszerűsítésével érdemelt ki.

Bessenyei István a Harag György Társulat művésze, 1955 március 18-án született. A színész-mesterséget Marosvásárhelyen tanulta, 1981-ben került a szatmári színházhoz, ahol jelenleg is a magyar színtársulat tagja. Alapítója volt a Kulissza színjátszócsoportnak, irányította a Református Gimnázium Nádai István társulatát. A nevéhez fűződik az első szatmári játékfilm elkészítése.

Erdős Judit műkritikus 1968 és 2009 között a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa volt, hosszú időn keresztül vezette a múzeum képzőművészeti részlegét. Nevéhez rengeteg képzőművészeti kiállítás megszervezése fűződik - 41 éves munkássága során több mint 300 kiállítás szervezője volt. Az ő szervezésében láthatták a szatmáriak a Popp Aurel, Erdős Pál, Fodor Kálmán vagy Litteczky Endre retrospektív kiállításokat is.

Claudia Popdan 1965-ben végezte el a Gheorge Dima Konzervatóriumot, ezt követően a nagybányai színházhoz kerül, majd a sors Szatmárnémetibe hozta, ahol a a Művészeti Iskola canto-tanára lett. Munkásságát 2006-ban a Kulturális Minisztérium is elismerte. A tanűrnő 27 éven keresztül volt a Gaudeamus kamarakórus karmestere. Több tanítványa is nagyívű karriert futott be a zenei életben.

Deák Endre a Nagykárolyi Művelődési Ház munkatársa, zenei szaktudását a Gheorghe Dima Konzervatóriumban szerezte , amit 1977-ben fejezett be. Tagja vagy/és karmestere volt több zenei együttesnek, az utóbbi időben leginkább a Collegium Régi-zene Együttes tagjaként tevékenykedik. Zenésztársaival elfeledett hangszereken szólaltatnak meg elfeledett dallamokat - az együttes túl van több külföldi, sikeres fellépésen is.

Cosma Gheorghe és neje, Cosma Rozalia közösen kaptak elismerést munkásságukért. A két tanár munkájának nagy részét a Mihai Eminescu Nemzeti Kollégiumban végezte, a hölgy román tanárnőként, Cosma Gheorghe pedig matematikatanárként és egy időben igazgatóként tevékenykedett az oktatási intézetben.

Berindei Stefan Sorin a szatmárnémeti Gyermekek Palotájának zenetanára. Miután elvégezte a Ciprian Porumbescu zeneakadémiát Szatmár megye több településén tanított zenetanárként, 1996 és 2002 között a Ioan Slavici Nemzeti Kollégium tanára volt. Tanítványaival rendszeres fellépője a megye szinte minden fesztiváljának, karrierje során eddig több ezer gyermekkel szerettette meg a zenét, a zenélést.

Maxim Denisa-Madalina a Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium XI. osztályos tanulója, rendszeres résztvevője történelmi versenyeknek. Amellett, hogy iskolájának egyik éltanulója, nehéz lenne felsorolni az összes tantárgyversenyt, amelyen jó helyezést ért el.

Bartinicki Attila a nagykárolyi CS Karate Do BFSK sportolója, a diák több országos versenyen szerzett első hellyel rendelkezik, a 2011-es évben pedig nagy álmát is megvalósította: világbajnoki címet szerzett. Edzői: Daraban Gheorghe şi dr. Fazekas Gheorghe Zoltán.

Az Év Embere díjat Fógel László közgazdász, a Szatmárnémeti Tanács tagja, a Városi Sportklub alapítója és elnöke kapta meg. Odaadó munkásságával hozzájárult ahhoz, hogy Szatmárnémeti újra felkerüljön az ország sport-térképére, a férfi kézilabdacsapat és a női kosárlabdacsapat nevet szerzett mindkét sportág első vonalában. Fógel a díjat megköszönve elmondta: ha két élete volna, az egyiket a családjának, a másikat a sportnak, a VSK-nak szentelné.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: