2015-04-19 22:48:16• hírek • Fizetett hirdetés!

Szatmári Borok Fesztiválja

A híres szatmári szőlőültetvények kiváló borai kerülnek bemutatásra pénteken, április 24-én és szombaton, április 25-én az Október 25 téren, az immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Szatmári Borok Fesztiválján, amely egyben a XII. Nemes Borok Szatmár Megyei Versenye is.

Idén immár III. alkalommal kerül megrendezésre a Szatmári Borok Fesztiválja. Az eseményre április 24. és 25. között az Október 25 téren kerül sor, ahová faházikók lesznek felállítva, amelyekben a megye borászai kínálják boraikat.

A jó hangulatról helyi népzenészek gondoskodnak.

A fesztivált számos területi borverseny előzte meg, amelyek az ünnepélyes díjkiosztóval érnek majd véget, a tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Szatmár Megyei Borversenyen. A Megyei Borverseny április 20. és 25. között zajlik, ekkor adhatják le a mintánkat a borászok. A leadott borokat neves zsűri bírálja el.

A díjátadásra szombaton, április 25-én kerül sor.

A Szatmár Megyei Tanács benyújtotta a kérelmet az Országos Szőlészeti és Borászati Hatósághoz, melynek következtében visszakapjuk a ,,Szatmár Hegyalja" földrajzi nevet. Jelen pillanatban a dokumentáció megtalálható a http://www.onvpv.ro honlapon, az Országos Szőlészeti és Borászati Hatóság szabályzata értelmében, a határidő lejárta után pedig ezt elküldik az Európai Bizottsághoz érvényesítés céljából.

Szatmár Hegyalja térség a következő közigazgatási egységekkel egészül ki: Szakasz, Krasznabéltek( Krasznabéltek, Szakasz és Krasznasándorfalu települések),Erdőd (Erdőd, Erdődhegy települések), Szatmárhegy (Szatmárhegy és Résztelek települések), Nagyszokond (Nagyszokond és Béltekhodos), Kisszokond,Laphegy és Felsőboldád, Alsószopor (Dobra, Nántű és Rákosterebes), Érszakácsi (Érszakácsi és Kegye), Ákos (Újnémet), Bogdánd (Bogdánd, Bábca, Szér és Szilágykorond), Hadad (Hadad, Hadadnádasd , Lele és Hadadgyőrtelek), Homoród (Felsőhomoród , Alsóhomoród, Középhomoród, Bükkszoldobágy, Ivácskó és Pácfalu), Halmi (Halmi és Halmihegy), Avasújváros (Nagyhegy , Kőszegremete és Avasújváros), Rózsapallag, Rózsapallaghegy és Ráksahegy, Nagytarna (Nagytarna), Batarcs (Tamásváralja ), Túrterebes (Túrterebesi Szőllőhegy), Tasnád, Szilágypér(Szilágypér), Sződemeter (Sződemeter), Oláhcsaholy (Oláhcsaholy, Magyarcsaholy és Tasnádorbó, Tasnád (Tasnád, Tasnádbalázsháza , Raţiu és Tasnádszarvad), Nagykároly, Szaniszló, Csomaköz.

Szatmár megye a szőlőterület északi felén található és talán ennek köszönhető, hogy ilyen zamatosak a boraink. A szatmári bor útja megyénk északi részéről indul, a híres Halmi borvidéktől. A történelmi feljegyzések is azt bizonyítják, hogy megyénk lakosainak ősi foglalkozása a szőlőtermesztés volt. Az első feljegyzések, melyek bizonyítják megyénkben a szőlőtermesztést, 1237-ből valóak. 1569 nyarán végzett felmérések adataiból kiderül, hogy melyek azok a település, ahol a közösség fejlesztése érdekében a helyi lakosok szőlőtermesztéssel foglalkoztak.

Ezzel a fontos lépéssel a szatmári borok visszakapjhák a ,,Szatmár Hegyalja" nevet, ugyanis évekkel ezelőtt Szatmár megye szőlőhegyeinek egy részét ,,Körös Hegyalja" néven jegyezték be.

A borkészítés nem csak hagyományt, hanem igaz hitet is jelent. A helyiek azt mondják, hogy a bor nem csak egy egyszerű szeszesital. A bornak lelke van, mikor a pohárba öntik, egy történet kel életre.

Az ősz ennek a vidéknek a glóriája. A lejtők megtelnek örömmel. A szüretelők szorgos kezekkel szedik a szőlőfürtöket, majd a mustot elhelyezik a föld gyomrába, azokba a borpincékbe, melyek titokzatos módon átváltoztatják ezt a zavaros italt kristályos borrá.

Egy jó bor, egy jó történet és az alkalomhoz illő zene minden találkozást igazi ünnepé varázsol.

Vegyen részt Ön is április 24. és 25. között az Október 25 téren sorra kerülő Szatmári Borok Fesztiválján.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: