2010-01-10 20:22:02• hírek • Szatmár.ro

Szatmárhegyiek győzelme Napkoron

A szatmárhegyi csoport hurkája lett a legízletesebb a Napkori Böllérversenyen.

A kilencedik alkalommal megrendezett Napkori Nemzetközi Böllérversenyen aranyérmes lett a szatmárhegyi sertésfeldolgozó csapat, miután a zsűri az általa készített májashurkát találta a legfinomabbnak - számolt be róla honlapunknak Szűcs Szabolcs alpolgármester, aki a 150 kilós mangalica leszúrásával vette ki a részét a disznóvágásból. Az idei megmérettetésen 29 csapat mérkőzött meg sertésfeldolgozási technika és hagyományos ételek készítése terén, díjazták a legjobb hurkát, kolbászt, forralt bort és fogópálinkát. Hogy az aranyérmes szatmárhegyi hurkába milyen fűszerek kerültek, az hétpecsétes titok - mondta el Szűcs -, annyit lehet tudni, hogy ősi szatmárhegyi hagyományok szerint készült a finomság. A 25 tagú csoport főmészárosai Naghi Stefan, Huszti Gyula, Sulyok András voltak.

Erdődről ugyancsak 25 tagú csapat vett részt a böllérversenyen: a 18 kilós állatot Schupler Róbert, Schupler Ottó, Tirlea Mircea Steinbinder Gábor és Lukács Gábor vezetésével dolgozták fel. Az erdődiek esetében a fogópálinka aratta a legnagyobb sikert: ez harmadik díjat szerzett.

Miközben egyesek Magyarországon vágtak disznót, mások itt szeretnének hagyományt teremteni: Kaplonyban a helyi NDF szervezésében sváb disznóvágásra került sor ahét végén. A sertés leszúrása után forrázással tisztították meg az állat bőrét, majd a „svártázás" (főtt belsőségek fogyasztása) következett, és a metzkerek (hentesek) segítőikkel együtt ünnepi ebédet rendeztek arésztvevők számára.


Sváb disznóvágás is volt a hétvégén
Sváb disznóvágás is volt a hétvégén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: