2011-08-24 13:56:18• hírek • Szatmár.ro

Szatmárért alapítottak egyesületet a reformátusok

„Szülőföldjükért felelősséget vállaló, a Szatmári régiót önálló földrajzi, történelmi, néprajzi és kulturális egységnek tekintő alulírott személyek arra a közös elhatározásra jutottunk, hogy az országhatár által szétszabdalt történelmi Szatmárt újra életre keltjük, és megvalósítjuk a benne élő szatmári emberek szellemi-lelki egyesítését" - áll abban a szándéknyilatkozatban, amelyet Fülöp István Fidesz-es parlamenti képviselő és Dr. Végh Balázs Béla szatmárnémeti egyetemi adjunktus látott el kézjegyével.

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület tagjai szerint a közös nyelv, a közös kultúra, a mindenkor és mindenhol jelenlévő szatmári identitás bátorítja fel őket az egyesület tevékenységeinek megrendezésére. Úgy vélik arról a „szatmári lelkület"-ről kell beszélniük, amely koronként történelmi személyiségeinkben és irodalmárainkban, illetve művészeinkben nyilvánult meg markánsabban: Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Szilágyi Domokos, Páskándi Géza és mások életművében. A szatmári ember önmagára ébredése mindenkor összefonódott a református egyház és a református értelmiség szellemi-lelki újjáéledésével, és ez ma, a globalizáció korában sem történhet másképpen. „Az egyháznak, a keresztyén eklézsiának ma is van rejtett tartaléka és szellemi-erkölcsi ereje, amelyre bátran építhetünk" - vélik az egyesület alapítói.

Egyesületük olyan célokat tűz maga elé, amelyek egyszerre válaszolnak korunk kihívásaira és viszik tovább a szatmári régió legértékesebb hagyományait. Ezek közül a következőket emelik ki: a szatmári régió kulturális, szellemi alkotó energiájának összefogása, a térség gazdasági és társadalmi súlyának növelése az országhatár mindkét oldalán elő szatmári emberek kulturális, lelki egyesítése; közös pályázatok készítése; világi és egyházi találkozók szervezése; testvértelepülési kapcsolatok kialakítása, illetve nem utolsó sorban a térség földrajzi, irodalmi, gazdasági stb. turistaútjainak a kiépítése.
„Egyesületünk tagjai lehetnek mindazok a személyek, akik vonzalmat éreznek a szatmári térség iránt, elfogadják egyesületünk alapszabályzatát és egyetértenek célkitűzéseinkkel" - áll a nyilatkozat befejező sorában.

Az egyesület bemutatkozó rendezvényét szeptember 17-én, szombaton tartják, a csanálosi határátkelőtől mintegy 12 kilométerre található Ecsedménes Lovardánál, amely a magyarországi Fábiánháza területén fekszik.

Egyesületet alapítottak Szatmárért

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: