2019-04-23 12:58:54• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyét sem kerüli el az AIDS

Az AIDS a HIV-ként ismert vírus által előidézett, gyakorlatilag 100 százalékos halálozású tünetegyüttes, melyet hivatalosan 1981-ben azonosítottak, de nyilvánvalóan ezt megelőzően is létezett.

A vírus átadható direkt nyálkahártya-kontaktussal vagy az olyan testfolyadékok által, mint a vér, az ondó, a hüvelyváladék vagy épp az anyatej. Épp emiatt a fertőzés nem csak védekezés nélküli szexuális kapcsolat útján terjedhet, hanem akár vérátömlesztéssel, fertőzött tű használatával vagy az anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt is. Viszont jó tudni, hogy a szokásos társadalmi, rokoni vagy baráti érintkezés nem jelent kockázatot, azaz sem a kézfogás, sem a közös evőeszköz-, fürdőszoba-, vagy WC-használat sem jelent közvetlen veszélyt.


A bukaresti Matei Bals Intézet által közzétett tavalyi adatok szerint 1985 és 2018 között Romániában mintegy 15 784 AIDS-es esetet regisztráltak, ugyanakkor 7 518 olyan személyre is bukkantak, aki csak hordozója volt a HIV-vírusnak. Sajnos olyan páciensek is szerepelnek az adatbázisban, akiknek nyoma veszett, az illetékes hatóság már nem tudja, élnek-e vagy már meghaltak, ezen személyek száma 739. Az AIDS által okozott elhalálozások száma pedig a fentebb említett periódusban 7 351, közülük 68-at 2018 januárja és júniusa között győzött le a betegség. A tavalyi összesítés pillanatában életben levő AIDS-es páciensek közül 190-en még 14-ik életévüket sem töltötték be, 163-an 15 és 19 év közöttiek, 14 859-en pedig 20 évnél idősebbek.


A 2018. január 1. és június 30. közötti időszakban országszerte 257 új esetet regisztráltak. A legtöbbet, szám szerint 108 felnőttet és 3 kiskorút Ilfov megyében jegyeztek, az ország többi részén csak elszórtan fordultak elő új megbetegedések. A fentebb említett intézet adatai szerint Szatmár megyében az említett fél éves periódusban két új páciens került be az adatbázisba. Ugyancsak megyénkkel kapcsolatban említésre méltó az is, hogy 2018-ban (a teljes évben) 12 megelőző és ellenőrző akciót szerveztek az illetékes hatóságok, s összesen 156 kezelésre jogosult személyt tartanak számon.


A kor és a nem szerinti megoszlással kapcsolatban elmondható, hogy a 2018 első felében felfedezett páciensek háromnegyede, pontosabban szólva 76 százaléka (195 eset) férfi, e legtöbb fertőzést pedig a 25 és 29 év közötti, illetve a 40-49 év közötti korcsoportban diagnosztizálták. Ami a fertőzés útját illeti, a rendelkezésre álló adatok szerint a legtöbben, szám szerint 223-an szexuális aktus által kapták meg a vírust. A többiek az intravénás kábítószerezők közül kerültek ki.


Ami a megelőzést illeti, az orvostudomány szerint jelenleg ellenszere nincs a vírusnak, de megelőzésének lehetséges módszerei között mindenképp ki kell emelni a gumióvszer és az egyszer használatos fecskendők használatát. Ugyanakkor a partnerüket sűrűn váltogató személyeknek ajánlatos rendszeres időközönként elmenni egy szűrésre, melyet manapság már a legtöbb nagyobb egészségügyi intézményben el lehet végezni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: