2017-02-08 10:43:41• hírek • Szatmár.ro

Szatmár megyének is jutott plusz a költségvetésből

Az RMDSZ javaslatára több, az erdélyi magyarság számára fontos terv finanszírozását teszi lehetővé az idei állami és társadalombiztosítási költségvetés. Ezért a Szövetség parlamenti frakciói február 7-én megszavazták ezeket a törvényeket.

Nagyon sok személyt érint és ezért kiemelten fontos, hogy 1250 lejről 1450 lejre nő a minimálbér, de a nyugdíjasok számára még ennél is fontosabb, hogy első lépésben 917,5 lejre emelkedik a nyugdíjpont értéke, július 1-től pedig felkerekítik ezt is 1000 lejre. Azon nyugdíjasok, akik a garantált minimál jövedelmet kapják meg minden hónapban, örülhetnek, mert az eddigi 400 lej helyett 520 lejhez juthatnak hozzá a bankszámlájukon vagy a postás által. Fontos módosítás, hogy a társadalombiztosítási költségvetés 90 százalékos állami finanszírozása helyett ezentúl 100 százalékot fizet az állam a fogyatékkal élőket gondozó asszisztenseknek.

„Egész hétvégén a költségvetési bizottságban képviseltem az RMDSZ-t. Pontról pontra végigvettünk mindent. Kiemelt figyelmet fordítottam természetesen Szatmár megyére. Kimondott öröm, hogy egy millió lejjel többet költhetünk megyei és helyi utakra, de ha a biztonságos közlekedés a téma, akkor a Szatmárnémetit és Nagykárolyt tehermentesítő körgyűrűkre is hoztunk - bár nem annyit, mint szerettünk volna - pénzt" - mesélte Turós Lóránd, RMDSZ szenátor, aki azt is elmondta, hogy a bizottság másik RMDSZ-es tagja éppen a szintén Szatmárról származó, jelenleg konstancai parlamenti képviselő, Antal István volt, aki a legnagyobb természetességgel támogatott minden szatmári projektet. (Antal István csak hétvégén helyettesítette a bizottságban a szintén szatmári Erdei D. Istvánt).

„Megoldódik részben a magyar történelmi egyházak személyzeti gondja is, mert 5%-kal nő a felvehető emberek száma ezen a területen. Szintén előrelépést jelent a magyarság számára, hogy az államkasszából elkülönítettek pénzt arra, hogy kisebbségi pedagógusoknak szakmai továbbképző központot hozzanak létre. Nem győztük hangsúlyozni a kampányban eleget, hogy a gyermekeink csak akkor juthatnak hozzá a megfelelő oktatáshoz, ha a tanáraik is kellőképpen felkészültek erre a feladatra" - emelte ki a magyarság számára is fontos és az RMDSZ javaslatára megszavazott pontot Magyar Lóránd, parlamenti képviselő, majd hozzátette, hogy a központ létrehozásáról a tanügyi törvény rendelkezik, ez még csak a szükséges pénzkeret hozzá.

„A Költségvetésen érződött az, hogy sürgősen kellett összeállítani, hiszen nem lehetett kormányt alakítani, s ezek a lépések összefüggnek. Reméljük azonban, hogy ez nem fog a minőség rovására menni. Mivel több mandátum óta vagyok a költségvetési bizottság tagja, tudom, hogy nagyon oda kell figyelni a részletekre. Most is szóvá tettem plénumban, hogy az előrejelzési hivatal szerint az őszi előrejelzés azt mutatta, hogy a bruttó nemzeti össztermék 803 milliárd lej lesz és ezzel együtt a gazdasági fejlődés 4,2%-os, viszont a költségvetésben már 815 milliárd lej szerepelt a hozzá rendelt 5,2%-os fejlődéssel. Az adatokat az előrejelző hivatal a költségvetés után módosította, ami szerintem megkérdőjelezi bizonyos szinten a számok valódiságát, de szerintem nem lehet egy olyan költségvetést visszautasítani, amely annyira komoly rétegeket érint mint a minimálbérből élők, a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők gondozói" - magyarázta Erdei D. István, parlamenti képviselő, a költségvetési bizottság tagja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: