2012-07-09 16:07:56• hírek • Póti Orsolya

Szatmár megyei leletek a manchingi kiállításon

Szatmár megye legfontosabb régészeti leleteit mutatták be július 6-án a németországi Manchingban.

Július 6-án az „A római kultúra ismeretlen határai. Kelták, dákok és vandálok a Kárpát Medence Észak-keleti tájain" címmel nyílt kiállítás a Manchingi Kelta-Római Múzeumban, Németország egyik legújabb múzeumában.

A németországi kiállításon szerepelnek a piskolti és csomaközi kelta sírleletek, a csomaközi kelta vezérsír, a nagykolcsi vandál ezüstfibula, aranyosmeggyesi szabad dák kemencék és érdekességként szerepel még az Osztrák- magyar Monarchia idején, Apa község határában talált vandál harcosi sír is - tudtuk meg Gindele Róberttől, a múzeum régészeti osztályának vezetőjétől.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, melynek keretében Josef Merder, a Felső-bajor régió tanácsának elnöke köszöntötte a résztvevőket, valamint jelen voltak a müncheni, szatmárnémeti, miskolci és kolozsvári múzeumok vezetői is.

A rendezvényről nagy vonalakban dr. Wolfgang David, a manchingi múzeum igazgatója beszélt, majd dr. Gindele Róbert régész, a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa tartott előadást a szatmári leletekről. A tárlatot szép számú közönség látogatta valamint Németország több neves múzeumából és felsőoktatási intézményéből voltak jelen szakemberek.Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: