2019-05-21 10:25:24• hírek • Nagy Tímea

Szatmár megyei diákok helyezései a hétvégén rendezett helyi, megyei és országos versenyeken

Négy megmérettetésen is szerepeltek a Szatmár megyei gyermekek az elmúlt hétvégén. Az eredmények magukért beszélnek:

Szoros volt a verseny a senior és a junior kategóriákban is a XIV. Családi Hétvége sakk háborújában - osztotta meg szerkesztőségünkkel Pollner József szervező, sakktanár.

 

 

A junior sakkverseny vasárnapi eredményei: 1. helyezett - Szegedy Szabolcs, 2. helyezett - Román József Attila, 3. helyezett -  Propszt Csanád. A 4-7. helyezettek pedig azonos pontszámmal végeztek: Kécz Tímea, Tóth Virág, Virág Antónia, Varga Krisztina. 8. helyezett pedig a verseny legfiatalabbika, Majorcsák Petra. A fiatalabbak vasárnap 9 fordulós turné szerű versenyt játszottak. A gyermekek felkészülten érkeztek, s látszott, hogy komolyan is veszik az ütközetet. Az első két helyért alaposan megküzdöttek a fiúk, hiszen egy hajszálon múlt az aranyérem és az ezüst érem sorsa. A harmadik helyért folyó játszma öt ember között dőlt el, s alig fél pont tett közöttük különbséget - mondta Pollner József.

 

Nem diákokról van szó, de említésre méltandó eredmények - a senior sakkverseny szombati rangsora: 1. helyezett - Korn Lóránd, 2. helyezett - Németh György, 3. helyezett - Varga Sándor. Ebben a mezőnyben játszott egy 90 évhez közel járó nyugdíjas, Andesz János, aki az 5. helyezést ért el.

 

A Börvelyi Általános Iskola sem maradt ki a jóból! Beszámolójuk:

"Iskolánkban ma délután került sor egykori igazgatónk, biológia tanárunk nevét viselő: A föld, a mi kincsünk - Molnár Zoltán Megyei Környezetvédelmi Emlékversenyre, immár 14. alkalommal. A versenyen résztvevő csapatok (nyolc III-IV. osztályos és hét V-VIII. osztályos) a következő települések iskoláiból érkeztek: Kálmánd, Kaplony, Mezőfény, Nagykároly (Elméleti Líceum), Csomaköz, Kismajtény, Szilágypér, Lázári és Börvely. 

 

 

Díjazottak a III-IV. osztály kategóriában: I. Börvely, II. Csomaköz, III. Kaplony, dicséret: Nagykároly - Elméleti Líceum. Díjazottak V-VIII. osztály kategóriában: I. Nagykároly - Elméleti Líceum, II. Lázári, III. Szilágypér és Börvely, dicséret: Kálmánd. Gratulálunk az ifjú környezetvédőknek! Lelkesedésük, kitartó munkájuk örömünkre szolgál! FÖLDÜNK örömére is!"

 

A Napsugár Öttusa országos döntőjét május 18-án tartották Kolozsváron.

A Szatmár megyei forduló alkalmával kiderült, miért is szeretik annyira a diákok az ügyességi vetélkedőt: az izgalmas megmérettetésen a diákokból igazi kis csapat válik, összekovácsolja őket a közös cél, hogy a mezőny legügyesebbjeként végezzenek. Nem volt ez másként Kolozsváron, az országos döntőben sem, ahol Szatmár megyét két csoport képviselte. A Református Gimnázium és a Hám János Líceum harmadikosai is rajthoz állhattak, és bizonyítottak is. 

 

 

Mindkét felekezeti iskola az előkelő harmadik helyen végzett, s ezzel hazahozták a bronzérmet Szatmárnémeti számára. A megosztott helyezést is azt sugallja, nem csak az elméleti tudományokban, hanem a sportok és az ügyességi vetélkedők terén is rátermettek a szatmárnémeti elemi osztályosok. Eredményükhöz gratulálunk!

 

A Kurutty műveltségi vetélkedő országos döntőjének sztárjai a kölcseysek

Merj nagyot álmodni! - ezzel a mottóval buzdították a tíz erdélyi csapat lelkes kisdiákjait, akik nyolc témakörben - anyanyelv, matematika, idegen nyelv, híres emberek, művészetek, honismeret, környezetismeret, gyakorlati ismeretek – mérték össze tudásukat. Szatmár megyét két kölcseys csapat képviselte.

 

 

A Madárkák csapata: Kovács Szófia, I. osztály, Nagy Dorka, II. osztály, Szenes Viktória, III. osztály, Nagy Hanna, IV. osztály) és a Lengeőrök csapata: Fülöp Gellért, I. osztály, Mihály Ármin, II. osztály, Nagy Tamás, III. osztály, Szabó Márk, IV. osztály. Az igen összetett versenyt nagyon alapos felkészülés előzte meg, melyben a gyermekeket a főgimnázium teljes tanítói csapata (Kallós Enikő, Szőke Réka, Urbán Tünde, Fülöp Andrea, Wolf Henriette, Sárosi Melinda), valamint Orbán Emőke tanárnő és Márk Nagy János, az EKE Szatmár megyei elnöke segítette.

 

Mindkét csapat dobogós helyen végzett: elsőként és harmadikként zárták a fordulót. Ennek köszönhetően, a következő tanévben a Kölcsey Ferenc Főgimnázium szervezi a Kurutty műveltségi vetélkedő országos döntőjét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: