2019-11-26 08:47:53• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyei borászatok is bemutatkoztak az I. Pinceszeren

Borítókép: frissmedia.hu
Borítókép: frissmedia.hu

A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete 2019. november 23-án, a budapesti Duna Palotában első alkalommal rendezte meg a szakmai berkekben is úttörőnek számító találkozót, a határon túli magyar borászatok seregszemléjét.

A Pinceszer – Külhoni Magyar Borászok Találkozója elnevezésű rendezvénynek nem titkolt célja volt, hogy összefogja a magyar nyelvterület borvidékein dolgozó, magyar ajkú borászokat és összehozza őket nemcsak egymással, de a magyarországi borkedvelőkkel is. Az esemény emellett azért is rendkívül izgalmas volt a szakmabeliek számára, mert az anyaországban már elfeledett vagy teljesen ismereten szőlőfajtákkal, hagyományos és modern technológiával készült borokkal is megismerkedhettek. Az I. Pinceszeren a Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Partium, Délvidék, valamint a Mura-vidék közel 50 neves pincészete mutatkozott be.


A résztvevők között böngészve több olyan névre is bukkanunk, melyek biztosan nem ismeretlenek már a Szatmár megyeik számára. Az avasújvárosi Bakator hírét például Butka Sándor és Bartos Attila vitte el a magyar fővárosba, a krasznabélteki dombok nedűivel pedig a Nachbil Borászat ismertette meg a közönséget. Utóbbi három fehér- és három vörösborral lepte meg a társaságot. 


A Rajnai Rizling mellett bemutatkozott a Nachbil egyik büszkesége, a Grünspitz, melynek különlegessége, hogy olyan szőlőfajta képezi az alapját, mely kizárólag Krasznabéltek szőlőhegyein található meg. A harmadik fehérbor pedig a Grand Pa néven ismertté vált különlegesség, mely 60-100 éves, kizárólag kézi művelésű öreg tőkéken termett bioszőlőből készül. Tökéletes elegye a Királyleánykának és az Olaszrizlingnek, értékét pedig csak tovább növeli, hogy az érés során a zamatok tradicionális agyagamforában találnak egymásra. A vörösborok palettájából a Fekete leányka, a Kékfrankos és a Syrah Reserve mutatkozott be az I. Pinceszer közönsége előtt.


Görbe Edgárd a krasznabélteki pincészet képviseletében a Szatmár.ro-nak kifejtette, reméli, a jövőben is folytatódik ez a nagyszerű kezdeményezés, mely nem csak arra ad lehetőséget, hogy a közönség megismerje a határon túli borvidékek legkiválóbb termékeit, hanem arra is, hogy a szakmabeliek megosszák értékes tapasztalataikat egymással, és megtudják, milyen kihívásokkal néznek szembe azon társaik, akik néhány száz kilométerrel odább, egy teljesen más sajátosságokkal rendelkező borvidéken törekednek a tökéletes nedű előállítására.


 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: