2020-03-12 18:57:50• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyei adatok: 45 leadott minta, 45 negatív eredmény

A Szatmárnémetiben található Iskolai Táborok Szabadidőközpontban intézményes karantén alá vont személyektől eddig 45 mintát küldtek be a kolozsvári laboratóriumba. Ezek elemzése után kiderült, az érintett személyek egyike sem fertőződött meg az új koronavírussal, így a 33 „idegenlégióst” hazaszállítanak saját megyéjébe, a fennmaradó 12 szatmárit pedig áthelyezik egy másik, intézményes karanténnak kijelölt szálláshelyre – tájékoztatott nemrégiben a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője, Georgiana Paduraru.

A legutóbbi közlemény szerint (március 12., 15 óra) megyénkben jelenleg 97 - köztük 30 Szatmár megyei - személyt tartanak intézményes karanténban, további 150 személyt pedig lakhelyi elkülönítés alá vontak. Eddig mindösszesen 1 személy koronavírus-tesztje lett pozitív Szatmár megyében, viszont ő már nem nálunk gyógyul, a 20 éves jászvásári fiatalembert ugyanis szerda este elszállították egy kolozsvári egészségügyi intézménybe.
 

Annak érdekében, hogy a megyében továbbra is maradjanak szabad helyek az intézményes karanténok számára kijelölt épületekben, a negatív eredményt mutató, tünetmentes személyeket mielőbb haza fogják szállítani a saját megyéjükbe, hogy ott folytassák a 14 napos karantént - közölte egyik legutóbbi döntését csütörtök délután a prefektusi hivatal.


Be kell tartani a szabályokat

"A stratégiai kommunikációs törzs közölte: aki nem tartja be a házi karanténra vonatkozó szabályokat, a büntető törvénykönyv értelmében a ragályos betegségek leküzdésének akadályozásáért állítható bíróság elé, és hat hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal büntethető. Ha a bűncselekményt gondatlanságból követte el, a kiszabható börtönbüntetés egy és hat hónap között. A kommunikációs törzs azokra az esetekre is kitért, amikor a Romániába egy fertőzött övezetből visszatérő személyek hamis adatokat szolgáltatnak a hatóságoknak az utazásukra vonatkozóan. A büntető törvénykönyv megjelölt cikkelye szerint egy évtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok a személyek, akik tudatosan hamis nyilatkozatot tesznek, vagy hamis információkat közölnek, és ezzel veszélyeztetik a nemzetbiztonságot.Utóbbira példaként egy koronavírussal megfertőződött bukaresti nyugalmazott belügyi tiszt esetét hozta fel a román sajtó, aki letagadta, hogy Izraelből érkezett haza, és kilenc személyt - köztük egy orvost – megfertőzött" - tájékoztat a kommunikációs törzs közleményére hivatkozva az MTI.


50-re emelkedett a fertőzöttek száma

A legutóbb COVID-19 vírussal diagnosztizált személy egy 54 éves Neamţ megyei nő, akit március 11-én utaltak be a romani kórházba lázzal, torokgyulladással és köhögéssel. A Stratégiai Kommunikációs Csoport szerint a nő Olaszország egyik nem járványsújtotta vidékéről tért haza március elsején.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: