2020-01-15 12:00:23• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében továbbra is a Volkswagen a favorit

Benzin vagy dízel? Egyike a legnehezebben eldönthető kérdéseknek, hiszen mindkét oldalnak legalább annyi ellenzője van, mint ahány támogatója. Míg bizonyos autótulajdonosok csupán az üzemanyag árát veszik figyelembe az autóvásárláskor, mások mérlegelik a motor fogyasztását, potenciális meghibásodásait és ezek javítási költségeit is. Megint mások pedig egyszerűen csak az általuk preferált autózási élményt tartják szem előtt.

Az örök, mindenki által elfogadott igazságot megfogalmazni sok szakember és amatőr is próbálta már, de konszenzusra azóta sem jutottak a felek. Annyit azonban határozottan ki lehet jelenteni, hogy az utóbbi évek dízelbotrányai miatt nyugaton esett a dízelautók iránti a kereslet, a vásárlók már más, megbízhatóbbnak és kevésbé károsnak vélt technológiák felé kacsingatnak, régi autóiktól pedig igyekeznek mielőbb megszabadulni. Ezzel szemben Romániában, és azon belül Szatmár megyében is még mindig dübörög a dízelautók piaca. A nepperek viszonylag olcsón megvásárolják a külföldi autókat, majd saját hasznukat is rátéve értékesítik azokat a „pénztárcabarát” járművekre vágyó vásárlóknak.


Ha szemügyre vesszük a Szatmár megyében decemberben beírt autók listáját, akkor észrevehetjük, hogy az elmúlt hónapok, sőt, évek sémája mit sem változott: továbbra is özönlenek hozzánk a nyugati dízelesek. Az előző hónapban 703 autó került beírásra megyénkben, melyek közül 494 dízelre éhezik, 201 járgány benzinnel fut, de bejegyzésre került 7 hibrid és egy teljesen elektromos kocsi is. A trónról letaszíthatatlannak tűnik a Volkswagen, melynek legnépszerűbb modellje decemberben a Gold volt, melyből 75-öt írtak be 2019 utolsó hónapjában, de nem sokkal lemaradva, 45 modellel érkezik sokak örök kedvence, a Passat is.


A Ford az elmúlt hónapban 76 darabbal gazdagította a megye gépparkját, a márka legnépszerűbb típusa továbbra is a Focus, annak is a 2005 és 2010 közötti kiadásai. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az Audi került, melyből 63-at írtak be a múlt hónapban. A négykarikás autógyártó cég modelljei közül legnagyobb számban a kétezres évek elején gyártott A4-esekkel találkozhatunk a terjedelmes listában. Összességében nézve pedig az is kitűnik, hogy a szatmáriak lehetőségeikhez mérten javarészt a 10-15 éves járgányokat választják, nagyon fiatal vagy teljesen új autót vásárolni főként a cégeknek van lehetősége. A tavalyi év utolsó hónapjában egyébként mindösszesen 65 vadonatúj személyautó érkezett megyénkbe. Ebből mindösszesen 35 érkezett valamelyik külföldi államból, 30-at pedig a romániai Dacia gyártósoráról gördült le.


Ha pedig arra keressük a választ, hogy mely autómárkák a legkevésbé keresettek megyénkben, a számok egyértelmű választ adnak. Alfa Romeóból és Kiából például csak 3 érkezett decemberben, Chevroletből 4, a francia Citroën és a japán Mitsubishi pedig csak 2-2 darabbal képviselteti magát, csakúgy mint a német Porsche. A sor végén a Lexus és a Ssangyong kullog, melyek mindösszesen csak 1-1 darabbal gyarapították decemberben a Szatmár megyei autóparkot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: