2020-03-10 10:56:31• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Szatmár megyében több mint ötvenezer diákot érint az oktatás szüneteltetése

Illusztráció
Illusztráció

A koronavírus terjedésének fékezése érdekében szerdától kezdve, előreláthatóan március 22-éig bezárják az iskolákat és óvodákat – jelentette be Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök az országos vészhelyzeti bizottság hétfő esti ülését követően.


"Az elsődleges célunk megóvni a gyerekeket az esetleges megfertőződéstől" – fogalmazott Orban, hozzátéve, hogy a koronavírus terjedése függvényében, szükség esetén meghosszabbítják az intézkedés hatályát.

A döntés kapcsán Monica Anisie oktatási miniszter közölte, a tanítás felfüggesztésére vonatkozó rendelkezés az állami és a magán oktatási intézményeket egyaránt érinti.

Az intézkedés a teljes közoktatási rendszerre vonatkozik, azaz minden óvodára, iskolára, középiskolára és a posztliceális képzésekre is – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a felsőoktatási intézmények – az egyetemi autonómia elve alapján – maguk dönthetik el, hogy felfüggesztik-e az oktatást vagy sem.

Az előkészítő osztályba való beiratkozás folytatódik, erre online is van lehetőség – állítja a miniszter –, és ha szükséges lesz, meghosszabbítják az iratkozási határidőt.

Anisie ugyanakkor azt mondta, arról, hogy miként pótolják majd be az elmaradt órákat, a fejlemények függvényében döntenek majd.

 

Szatmár megyében majdnem 300 iskolát és több mint 50 000 diákot érint a rendelkezés

Megkeresésünkre Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő a Szatmár.ro-nak elmondta, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség is teljes mértékben elfogadja a minisztérium döntését. Az intézkedés megyénkben 127 jogi személyiséggel rendelkező tanintézményre, illetve azok további 152 struktúraként működő kirendeltségére vonatkozik, melyekbe összesen 51736 óvodás és iskolás tanul. Ugyanakkor a megye 5 magániskolájában is felfüggesztik az oktatást, ezekben összesen 626 diák tanul.

Kallós szerint érthető a szülők felháborodása, viszont az iskolákra nem lehet gyermekmegőrzőként tekinteni.

„Megértem sok szülő felháborodását, viszont az iskola nem gyermekmegőrző. Tény, hogy ez a vírus kevésbé veszélyes mint egy influenza, viszont sokkal fertőzőbb annál, és gyorsabban is terjed, éppen ezért be kell tartani minden, a minisztérium által elrendelt előírást. Én úgy gondolom, most ami a legnagyobb fejtörést kellene okozza számunkra, az a kimaradás: vannak 8. és 12. osztályos tanulóink, akik fontos próbatétel előtt állnak, számukra valóban kiesést jelenthet az oktatás szüneteltetése” – fogalmazott Kallós.

Az oktatás a rendelkezés szerint március 22-éig szünetel, de szükség esetén meg is hosszabbíthatja a kormány a rendeletet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: