2020-01-16 14:13:36• hírek • Szatmár.ro

Szatmár megyében nincs madárinfluenza járvány

Intézkedéseket sürget a szomszédos megyében megjelent madárinfluenza elleni védelem érdekében Szatmár megye prefektusa


Január 16-án, csütörtökön Radu Bud, Szatmár megyei kormánymegbízott összehívta a Szatmár Megyei Betegségmegelőző Központ ülését a január 14-én, Romániában hivatalosan bejelentett madárinfluenza vírussal szemben való védekezés érdekében.

Mint ismeretes a napokban a szomszédos Máramaros megyei Szinérváralján ütötte fel fejét a vírus, minek következtében, egy több mint 18 000 baromfit számláló tojástermelésre specializálódott tyúkfarm teljes állományát kellett felszámolni.

A veszély, az influenza góc közelsége miatt fokozottan érvényes Szatmár megyére is, főként a Máramaros megyével határos községek szárnyas-állományaira nézve.

Ugyanakkor a sertéspestis is gondot jelent: mert bár a háztáji sertés állományok egy ideje tiszták, viszont a vaddisznók között még mindig dúl a betegség, úgy Máramaros-, mint Szatmár megyében.

A csütörtöki gyűlés során elfogadták a Szatmár Megyei Betegségmegelőző Központ által megfogalmazott 01/16.01.2020-as számú indítványt, mely értelmében további intézkedéseket indítanak a vadállományt megbetegítő sertéspestis visszaszorítása, illetve a szomszéd megyében megjelentő madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A rendeletben foglaltakat a gyűlést követően a megye önkormányzataihoz, vadászegyesületeihez, valamint az erdészeti hivatalok felé is továbbították.

A Szinérváralján megjelenő madárinfluenza elleni védekezés érdekében első ízben megkezdődik a szárnyas állomány felmérése, faj és életkor szerint az alábbi településeken: Remetemező, Borválaszút, Szamosborhíd, Apa, Avasújváros, Ráksa, és Aranyosmeggyes.

A sertéspestis elleni küzdelem érdekében Szatmár megyében a 21-es vadászkörzetben, Szatmárhegy közelében, valamint Máramaros megyében a 37-es vadászkörzetben, Szivágy környékén mérik fel a vaddisznóállományt.

A prefektúra közleményében tisztázza, Szatmár megyében jelen pillanatban nincs madárinfluenza járvány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: