2011-02-16 15:08:35• hírek • Szatmár.ro

Szatmár megyében nincs járvány

Míg az ország több megyéjében jócskán megugrott a felső légúti megbetegedések száma, addig Szatmár megyében nincs ok aggodalomra.

Ha kevéssel is, de csökkent a légúti fertőzöttek száma az elmúlt héten Szatmár megyében, tudtuk meg a közegészségügyi igazgatóság illetékeseitől, nem úgy az ország déli megyéiben és a fővárosban. Bukarestben például szinte megduplázódott a szezonális megbetegedések száma a január végén regisztráltakhoz képest, ezért sok egészségügyi intézményben szigorú óvintézkedéseket vezettek be - a kórházak szülészetein, újszülött osztályán, sebészetein, intenzív- és gyermekosztályain például tilos a látogatás.

Szatmár megyében viszont közel négyszázzal kevesebb szatmári fordult az elmúlt héten háziorvosához felső légúti megbetegedéssel, mint január végén - derül ki a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság adataiból.

Február 7-13. között közel 1300 új virózisos megbetegedést és 290 tüdőgyulladást regisztráltak megyénkben. Az 1224 felső légúti megbetegedés közül a legtöbben gyerekek és fiatalok: az 0-14 éves korosztály körében 558, míg a 15-29 évesek között 223 új esetről tud a hatóság. Ami a tüdőgyulladásokat illeti, az 0-14 évesek között 146-an betegedtek meg, a 15-29 évesek közt 58-an, a 30-64 évesek között 65-en, míg a 65 éven felüliek közül 21-en.

A járványügyi szakértők szerint a felső légúti megbetegedéses esetek száma nem túl magas, és csak kevéssel haladja meg az elmúlt év hasonló időszakában regisztráltakat. A megelőzés azonban nagyon fontos, ezért ha tehetjük, kerüljük a sokaságot, gyakran szellőztessünk (ez otthonra és az intézményekre is érvényes, főleg a gyerekközösségek esetében), takarjuk el orrunkat és szánkat, amikor köhögünk, tüsszentünk vagy ásítunk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: