2017-05-23 12:36:22• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megyében közel ezer személyt hallgatott le a titkosszolgálat

Közel ezer személyt hallgattak le a titkosszolgálatok Szatmár megyében öt év alatt. Na nem az átkos kommunista rendszerben, hanem a korlátlan demokrácia idejében, 2010 és 2015 között.

Radu Chirita ügyvéd és előadótanár – a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen jogot tanít - a közérdekű információkhoz való hozzáférést biztosító törvény alapján fordult adatigénylési kéréssel az összes romániai bírósághoz, és a kapott adatok alapján azt állapította meg, hogy Románia rendőrállamként működik. A kiszolgáltatott adatokból kiderült ugyanis, hogy 2010 és 2015 között mintegy 300 ezer telefonszámot hallgattak le a titkosszolgálatok Romániában.

A Chirita által nyilvánosságra hozott adatok szerint az említett periódusban Szatmár megyében 913 telefonszámra „ültettek poloskát”! Politikusokat, alvilági személyeket, közhivatalnokokat – és ki tudja, pontosan még kiket.

Az adatokból az is kiderül, hogy a Szatmárnémeti törvényszék 806, a nagykárolyi 30, az avasfelsőfalui pedig 78 felhatalmazást hagyott jóvá. Utóbbi további kilencet indokolatlannak minősített és elutasított – szemben a másik két törvényszékkel, amely valamennyi titkosszolgálati kérést jóváhagyta...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: