2020-03-03 09:24:08• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében jelenleg 164 személy áll lakhelyi elkülönítés alatt

Képünk illusztráció. Fotó: MTI
Képünk illusztráció. Fotó: MTI

Kedden délelőtt újabb, a koronavírussal kapcsolatos jelentést tett közzé az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DSU), ennek tanúsága szerint egyelőre nem nőtt Romániában a koronavírussal fertőzöttek száma.

Intézményes karanténban jelenleg 42-en vannak, lakhelyi elkülönítés alatt pedig 9 431 személy áll. Utóbbiakat a hatóságok arra intik, hogy tartsák be az elkülönítésre vonatkozó szabályokat, azaz ne hagyják el lakhelyüket és álljanak folyamatos kapcsolatban az egészségügyi szervekkel. Annál is inkább, mivel a lakhelyelhagyási tilalom megszegése bűncselekménynek minősül, mely akár büntetőjogi eljárást is vonhat maga után.


Azt követően, hogy az első, Gorj megyében diagnosztizált férfi felgyógyult a betegségből, jelenleg már csak két koronavírusos pácienst kezelnek Romániában: egyiküket Kolozsváron, a másikat pedig Temesváron. A DSU tájékoztatása szerint mint a máramarosi férfi, mint a Temes megyei nő állapota stabil.


A koronavírusos esetek 82 százaléka enyhe lefolyású, súlyossá vagy kritikussá csak az esetek 18 százaléka válik. A vírus által okozott halálozási ráta jelenleg 6 százalék körül mozog. Világviszonylatban eddig 91 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, kik közül mostanra 48 ezer személyt már gyógyultnak nyilvánítottak. A COVID-19 által okozott elhalálozások száma március 3. délelőtti óráiban 3 120 volt. A percenként frissülő koronavírus-térképért kattints ide.
 

Szatmár megyében nincs fertőzött

Szatmár megyét egyelőre nem érinti a koronavírus, viszont prevenciós céllal 164 személyt legalább 14 napig tartó lakhelyi elkülönítés alá helyeztek.  Ezen személyek egy része külföldről, a koronavírus által érintett területekről tért haza, másik része pedig csupán itthon érintkezett e hazatérőkkel. Noha egyikük sem észlelte eddig a fertőzésre jellemző tüneteket, a háziorvosok és a megyei közegészségügyi igazgatóság folyamatosan monitorozza egészségügyi állapotukat. Intézményes karanténba pedig egyelőre egyetlen személy sem került megyénkben. A lakhelyi elkülönítéssel kapcsolatos tudnivalókért olvasd el korábbi cikkünket is, melyben a leggyakrabban felvetődött kérdésekre adunk választ.


Fontos tudnivalók

A karanténba helyezett személyek betegszabadságra és alapfizetésük 75 százalékának megfelelő pótlékra jogosultak, ha biztosítási jogviszonnyal rendelkeznek. A pótlékot a társadalom- és egészségbiztosítási alapból fizetik ki, és azok kaphatják meg, akiket valamilyen ragályos betegséggel való megfertőződés gyanúja miatt eltiltanak tevékenységük folytatásától a közegészségügyi igazgatóság által megszabott időre.


Az állampolgárok a 0800800358-as zöld számon kérhetnek információkat a koronavírussal kapcsolatban - tájékoztatott csütörtökön az egészségügyi minisztérium. A hatóságok azt kérik, hogy a 112-es egységes segélyhívószámot továbbra is csak sürgősségi esetekben hívják, a koronavírussal kapcsolatos információkért használják a 0800800358-as zöld számot. Ezen a számon naponta - beleértve szombatot és vasárnapot is - 8 és 23 óra között adnak tájékoztatást. A zöld számon információkkal szolgálnak a betegség tüneteiről és a fertőzés megelőzésének módjáról. A hatóságok hangsúlyozzák: ez egy információs zöldvonal, sürgősségi esetekben - ha felmerül a gyanú, hogy valaki koronavírussal fertőződött - továbbra is a 112-es egységes segélyhívószámot kell hívni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: