2020-09-19 10:37:06• hírek • Közlemény

Szatmár megyében járt Nagy István agrárminiszter

Magyar Lóránd parlamenti képviselő és Pataki Csaba megyei RMDSZ-elnök meghívására pénteken Szatmár megyében tett látogatást Nagy István, Magyarország agrárminisztere. A küldöttségben elkísérte mások mellett Belánszky-Demkó Zsolt helyettes államtitkár, Telegdi Andrea külgazdasági attasé és Dr. Sándor Tibor László mezőgazdasági szakdiplomata is. 

A küldöttség útja a megyében először Érkávásra vezetett: egy kocatelepet látogattak meg, ahol 400 koca háromheti ciklusokban 650-700 malacot “termel” és 25 kilósan adnak túl rajtuk - ám most egyetlen állatot sem értékesíthetnek a sertéspestis okán bevezetett karantén miatt, pedig egy modern és járványügyileg is tiszta telepről van szó. A látogatás kapcsán rövid beszélgetés zajlott a járványról és annak kezeléséről, összehasonlítva a romániai és magyarországi helyzetet.

Szatmár megyében a helyzet meglehetősen súlyos: körülbelül 60 gócpont található itt, a legveszélyeztetettebb területek pedig a Tasnád és Nagykároly környéki települések. A járvány megfékezésére hozott intézkedések több min 50.000 sertés értékesítését lehetetlenítik el – ez a szám pedig folyamatosan nő.



“Értékesíteni csak a Nemzeti Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság engedélyével és felügyeletével lehet. Csak olyan vágóhidakon lehet a sertéseket levágni, ahol hőkezelést tudnak biztosítani. Annak ellenére, hogy a farmok minden állatjóléti és biológiai biztonsági feltételt betartanak, az értékesítést teljesen ellehetetlenítik, Azon dolgozunk, hogy a hatályban .lévő szigorításokon változtassanak, esélyt biztosítva arra, hogy a kocatelepek és sertéshízlaldák megmaradjanak Szatmár megyében” – vázolta a helyzetet Magyar Lóránd.

Magyarországon a járvány által veszélyeztetett területeken az állam felvásárolta a sertéseket, a gazdáknak pedig kártérítést adott, sőt, három évre előre kifizette a gazdákat, hogy azok ne tartsanak disznót. “A cél az volt, hogy csak telepeken legyenek sertések, ott, ahol a biológiai biztonsági előírásokat betartják. Ezeknek pályázati úton segítettünk, hogy valóban biztonságossá tudják tenni székhelyüket” - magyarázta Nagy István. A tárcavezető rámutatott arra is, hogy a betegséget terjesztő vaddisznók ügyét is komolyan kezelték, most pedig a szlovák határszakaszon a szomszéd országgal közösen tíz-tíz kilométer szélességben kiirtják a vaddisznókat, egy tiszta védelmi zónát létrehozva. 



A miniszter a telep udvarán találkozott a helyi és környékbeli sertéstenyésztőkkel is, akik kérték: járjon közben, hogy változzanak az előírások, legalább megyén belül lehessen kereskedni az egészséges sertésekkel. Magyar Lóránd beszélt az ez ügyben tett lépésekről, de a miniszter is kijelentette, hogy rövidesen egyeztetni fog a román szaktárcavezetővel, és közbenjár a gazdák érdekében.

A program folytatásában a küldöttség Nagykárolyba látogatott, ahol a miniszter és küldöttsége részt vett a Károlyi Kastély parkjában tartott gazdatalálkozón. Nagy István kiemelte: a koronavírus-járvány ébresztett sokakat rá, hogy mennyire fontos a mezőgazdászok munkája. Beszélt az Európai Unióban a következő hét éves ciklus kapcsán a gazdálkodókkal szemben támasztott követelményekről, amelyek teljesítése akár rövidtávon is az élelmiszerek árának a növekedéséhez vezetne.

A közelgő választások kapcsán elmondta: feladatunk, hogy egy jobb jövőt teremtsünk gyermekeinknek, az első lépés pedig a választásokon való részvétel, a véleménynyilvánítás. „Szavazni kell, és jól dönteni. Ne hagyjuk a döntést másokra” – mondta.



A nagykárolyi helyzet kapcsán kiemelte: szemmel látható fejlődés Nagykároly teljes területén, ez pedig a helyi vezetés érdeme. Szatmár megyében sok település elindult a fejlődés útján, a magyar vezetőségnek köszönhetően, ám még mindig vannak olyan területek, amelyeket vissza kell nyerni. Példaként Tasnádot említette, ahol Tóga István, akit az emberek jól ismernek a hely LEADER akciócsoport vezetőjeként, polgármesteri tisztségre pályázik, és vidékfejlesztési szakértőként Tasnád városát a nyugati színvonalnak megfelelővé tudná tenni.

Pataki Csaba megyei tanácselnök is csatlakozoltt az előtte szólóhoz: Nagykárolyban valóban jó csapat van a város élén. Köszönetet mondott a miniszternek és Magyarország Kormányának a Falugazdász-hálózat létrehozásáért, mely nagyon jól működik Szatmár megyében. Felelevenítette a Magyar Lóránddal és Tóga Istvánnal közös munkát is, mely során létrejött a Szatmári Termék védjegy és kijelentette: ezeknek a minőségi helyi termékeknek EU-s szinten is lenne piacuk. Kérte továbbá a nagykárolyiakat, hogy érezzék magukénak a Szatmári Termék védjegyes árucikkeket. 



Magyar Lóránd zárta a felszólalók sorát, megnyugtatva a gazdákat a gazdaságfejlesztési program kapcsán, amely a politikai viták és egyezkedések következtében még mindig nem indult el a Partiumban, de remélhetőleg ősszel már lehet majd pályázni a támogatásra.

A miniszter ezt követően a Vándorbölcső program részeként átadott egy bölcsőt a magyargéresi Kiss Attilának és családjának, majd a küldöttség a kastélykertben található Szatmári Termék Vásár felé vette az irányt, ahol maguk is megbizonyosodtak arról: a szatmári termékek valóban megállnák a helyüket bárhol a világban.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: