2020-03-11 17:15:21• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében is vannak, akik nem tartják be az otthoni elkülönítésre vonatkozó rendeletet

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

4000 eurós bírsággal sújtják azokat a személyeket, akik nem tartják be az otthoni elkülönítésre vonatkozó rendeletet, és a bírság többször is kiróható, ha az illető személy több ízben vét a szabály ellen - jelentette ki szerdán Raed Arafat, az országos vészhelyzeti főigazgatóság vezetője.

A bejelentést pedig szerte az országban tettek követték, a hatóság igyekszik ezzel a némelyek által túlzónak gondolt eszközzel kordában tartani azokat, akik fittyet hánynak a rendelkezésekre, s ezzel veszélybe sodorják környezetüket is.


A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint (március 11., 16 óra) megyénkben jelenleg  71 személyt tartanak intézményes karanténban, további 140 személyt pedig lakhelyi elkülönítés alá vontak, a kolozsvári laboratóriumba pedig 45 mintát küldtek már el bevizsgálásra. Mihai Macrina emellett azt is közölte, hogy a kényszerintézkedés megszegése miatt három pénzbírságot is kiszabtak a szerdai nap során, melyeknek értéke fejenként 20 ezer lej.  Noha a sajtó szerette volna megtudni, hogy a 71 karanténban tartott személy közül hányan Szatmár megyeiek, a DSP-nek erre vonatkozó információi nincsenek.
 

A koronavírus Székelyföldet is elérte

Újabb három koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában - jelentette be szerda délután a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Egyikük egy 53 éves kovásznai nő, aki március 8-án tért vissza Olaszországból és azóta lakhelyi elkülönítésben volt, egy 31 éves bukaresti férfi, aki szintén házi karanténban volt, és egy 55 éves bukaresti férfi, aki egy korábbi koronavírusos megbetegedésben szenvedő férfi kontaktszemélye volt. Ezekkel együtt 35 személynél mutatatták ki a fertőzést Romániában.


A lakhelyi elkülönítéssel kapcsolatos tudnivalókért olvasd el korábbi cikkünket is, melyben a leggyakrabban felvetődött kérdésekre adunk választ.


Fontos tudnivalók

A karanténba helyezett személyek betegszabadságra és alapfizetésük 75 százalékának megfelelő pótlékra jogosultak, ha biztosítási jogviszonnyal rendelkeznek. A pótlékot a társadalom- és egészségbiztosítási alapból fizetik ki, és azok kaphatják meg, akiket valamilyen ragályos betegséggel való megfertőződés gyanúja miatt eltiltanak tevékenységük folytatásától a közegészségügyi igazgatóság által megszabott időre.


Az állampolgárok a 0800800358-as zöld számon kérhetnek információkat a koronavírussal kapcsolatban. A hatóságok azt kérik, hogy a 112-es egységes segélyhívószámot továbbra is csak sürgősségi esetekben hívják, a koronavírussal kapcsolatos információkért használják a 0800800358-as zöld számot. Ezen a számon naponta - beleértve szombatot és vasárnapot is - 8 és 23 óra között adnak tájékoztatást. A zöld számon információkkal szolgálnak a betegség tüneteiről és a fertőzés megelőzésének módjáról. A hatóságok hangsúlyozzák: ez egy információs zöldvonal, sürgősségi esetekben - ha felmerül a gyanú, hogy valaki koronavírussal fertőződött - továbbra is a 112-es egységes segélyhívószámot kell hívni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: