2013-03-17 16:59:39• hírek • Szatmar.ro

Szatmár megyében is van szórványterület!

Az RMDSZ a Minden magyar gyermek számít kampányának keretében arra bíztatja a szülőket, hogy óvodától az egyetemig magyar tannyelvű intézménybe írassák gyermekeiket. A legnagyobb jóindulat is kevés azonban azokon a településeken, ahol nincsen ilyen lehetőségük.

Szatmár megye, bár jelentős magyar kisebbséggel rendelkezik, vannak olyan települések, ahol nincsenek magyar tannyelvű osztályok kisiskolások számára. Az RMDSZ abban szeretne segíteni, hogy ők se veszítsék el a teljes kapcsolatot az anyanyelvükkel.

A nagytarnai magyar gyermekek számára ugyan nem megadott a lehetőség, hogy anyanyelvükön tanuljanak, de Szász Piroska, RMDSZ-es főtanfelügyelő helyettes elmondta, hogy lehetőségük van nekik -  és minden más ugyanilyen helyzetben lévő gyermeknek -, hogy szülői kérés alapján választott tantárgyként a magyar nyelvet és irodalmat válasszák. Ősztől tehát már közelebb kerülhetnek ezen lehetőséghez.

„Igyekszünk segíteni, hogy azok a gyermekek se veszítsék el a kapcsolatot a anyanyelvünkkel, akik csak középiskolától mehetnek magyar tannyelvű iskolába. Éppen ezért támogattuk a nagytarnai iskolások kezdeményezését, s így juthattak el a Harag György Társulat Ludas Matyi Szatmárban előadására" - nyilatkozta Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmárnémeti szervezetének elnöke, majd azt is hozzátette, hogy azok, akik óvodától egyetemig magyar nyelven tanulhattak, felelősséggel kell viseltessenek azokkal szemben, akiknek erre nincsen lehetőségük.

Kereskényi Gábor arra is ígéretet tett, hogy a nagytarnai templom felújítási munkálataihoz kért minisztériumi támogatásnak is utánanéz Bukarestben, hogy pontos képet kaphassanak a hívek a lehetőségeikről.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: