2020-01-29 09:13:43• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében is megugrott az influenzás megbetegedések száma

A felső légúti megbetegedések és a tüdőgyulladásos esetek száma érezhetően megugrott az elmúlt héten, sőt, több hétnyi "csend" után megújult erővel tért vissza megyénkbe az influenza is.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hivatal által szerkesztőségünkbe eljuttatott jelentés szerint a január 20-szal kezdődő héten 651 új felső légúti megbetegedést regisztráltak szerte a megyében, mely szinte kétszerese az előző héten jegyzett megbetegedéseknek. 73 kis beteg még első életévét sem töltötte be, de 122-en vannak azok is, akik mindössze csak 2-4 évesek. A legtöbb megbetegedést az 5 és 14 év közötti óvodások és iskolások körében jegyzik, e korosztályban az újonnan felfedezett felső légúti megbetegedések száma elérte a 175-öt. A 15-49 éves korosztályban ez a szám jelenleg 158-on áll, az 50-64 éves korosztályban pedig 84-en. A legkevesebb új esetet a 65 év felettiek korcsoportjában jegyzik, ahol az új páciensek száma mindösszesen csak 39. A tüdőgyulladásos megbetegedések száma is jelentősen megnőtt: míg a január 13. és 19. közti héten csak 111 új esetet regisztráltak, addig az 26-ával záruló héten számuk már 192-re ugrott.
 

Noha az influenza megyénket eddig nagy ívben elkerülte, a január 20. és 26. közötti héten 29 új megbetegedést regisztráltak az orvosok. A leginkább érintett korcsoport az 5-14 éveseké, majd következnek a felnőttek. Szerencsére a karonülő gyermekek és a 65 év felettiek, azaz a leginkább veszélyeztetettek körében csak 1-2 esetre derült fény.
 

A fertőzés az idei influenzaszezonban már 8 halálos áldozatot követelt Romániában. A legutóbbi esetet épp kedden jelentették Prahova megyéből: a 46 éves, egyéb betegségekkel is kezelt férfit az A típusú grippé győzte le. Az elhunyt nem volt beoltva a fertőzés ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: