2018-08-31 09:41:36• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében is megkezdték a kártérítések kifizetését

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Az országban elsőként Szatmár megyében ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis, az azóta eltelt időben pedig az ország jelentős hányadát bekebelezte ez a gazdák által rettegett betegség.

Péntek délelőtt ismét Prefektusi Kollégiumot szerveztek, ennek során Darius Filip arról tájékoztatta a jelenlevőket, hogy Szatmár megyében is megkezdődött azon gazdák kártalanítása, akiknek disznóit az afrikai sertéspestis miatt kellett leölni. A kormánybiztos szerint megyénkben 14 kártérítési igényt kifejező dossziét nyújtottak be. Az iratcsomók alapján 61 sertés árát kell megfizetnie a hatóságoknak, a pénteki gyűlés kezdetéig pedig 60 kifizetés meg is történt összesen 53 690 lej értékben. Kártalanításra természetesen csak azok számíthatnak, akiknek állatai be voltak jegyezve az országos adatbázisba.
 

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság legfrissebb információi szerint az ASP már 10 megye 165 településére tört be, ezekben összesen 781 gócpontot tartanak számon. Az eddig leölt és megsemmisített sertések száma 123 411. Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: