2018-08-10 12:14:08• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében is megjelent a nyugat-nílusi láz

A Közegészségügyi Igazgatóság a pénteki nap során közölte, Szatmár megyében is megjelent a nyugat-nílusi lázként is ismert vírus.

Az elsődleges információk szerint a Romániában egyik egyetlen emberéletet követelő vírust egy olyan középkorú nő szervezetében mutatták ki, aki nem járt a déli országokban, azaz a betegséget hordozó szúnyog itt, Szatmár megyében csípte meg. A nőt jelenleg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban ápolják. Csütörtökig összesen 23 megbetegedésről tudott a hatóság, viszont ekkor még nem volt bizonyított a szatmári eset. A vírusnak eddig egyetlen halálos áldozata volt.
 

A Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) tájékoztatása szerint a lappangási időszak 3-6 nap. A fertőzés az esetek 80-85%-ában tünetmentesen, 10-20%-ában lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul. Az esetek kevesebb, mint 1%-ában kóros agytörzsi elváltozások jelentkeznek: a vírus gerinc- és agyvelőgyulladást vagy agyhártyagyulladást okozhat, amely az orvostudomány jelenlegi eszközeivel nem gyógyítható és bénuláshoz, kómához vagy a halálhoz vezethet. A legveszélyeztetettebbek a fiatalok, az idősek és betegek, mert gyenge az immunrendszerük; náluk a fertőzés halállal is végződhet.
 

A DSP néhány óvintézkedést fogalmazott meg, melyeket szem előtt tartva minimálisra csökkenthető az esélye annak, hogy a nyugat-nílusi láz elérjen bennünket. A szúnyogok ellen védekezzünk riasztószerekkel, a lakásunk ablakára pedig szereljünk hálót, mely nem engedi beszökni a vérszívókat. Ha kertes házban élünk, akkor törekedjünk arra, hogy udvarunkon ne alakuljanak ki pocsolyák, illetve mi magunk se látogassunk állóvizeket, mocsarakat. Ha mégis így tennénk, lehetőség szerint viseljünk hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: