2019-10-07 12:12:39• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében is megjelent a nyugat-nílusi láz

A Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ legfrissebb összesítése szerint mostanra hatvanra emelkedett Romániában a nyugat-nílusi lázzal fertőzött páciensek száma, és sajnos immár Szatmár megye sem mentes a fertőzéstől.

A nemrégiben közzétett mérleg szerint a június 3. és az október 3. közötti időszakban összesen 60 esetben igazolták a laboratóriumi vizsgálatok, hogy a páciens a szúnyog által terjesztett fertőzésben szenved, mi több, 5 személy életét már a sürgős orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni. A betegek között 26 nő és 34 férfi van, lakhelyüket tekintve pedig 33-an városban, 27-en pedig vidéken élnek.


A legtöbb esetet, szám szerint 8-at Calarasi megyében jegyezték, majd 6, hivatalosan is igazolt esettel következik Konstanca megye. Iasi és Tulcea megyében 4, Galati megyében 3, Argesben, Buzauban, Oltban, Marosban, Teleormanban és Vranceában 2-2 pácienst, Botosani, Dolj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Suceava és Szatmár megyében pedig 1-1 beteget azonosítottak. A fővárosban pedig a nyugat-nílusi láz idei megjelenése óta összesen 16 esetet regisztráltak. Sajnos azt a központ adatai arra nem terjednek ki, hogy az érintettek hol kerültek kapcsolatba a fertőzést hordozó szúnyoggal.


A Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) korábbi tájékoztatása szerint a lappangási időszak 3-6 nap. A fertőzés az esetek 80-85%-ában tünetmentesen, 10-20%-ában lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul. Az esetek kevesebb, mint 1%-ában kóros agytörzsi elváltozások jelentkeznek: a vírus gerinc- és agyvelőgyulladást vagy agyhártyagyulladást okozhat, amely az orvostudomány jelenlegi eszközeivel nem gyógyítható és bénuláshoz, kómához vagy a halálhoz vezethet. A legveszélyeztetettebbek a fiatalok, az idősek és betegek, mert gyenge az immunrendszerük; náluk a fertőzés halállal is végződhet.


A DSP néhány óvintézkedést fogalmazott meg, melyeket szem előtt tartva minimálisra csökkenthető az esélye annak, hogy a nyugat-nílusi láz elérjen bennünket. A szúnyogok ellen védekezzünk riasztószerekkel, a lakásunk ablakára pedig szereljünk hálót, mely nem engedi beszökni a vérszívókat. Ha kertes házban élünk, akkor törekedjünk arra, hogy udvarunkon ne alakuljanak ki pocsolyák, illetve mi magunk se látogassunk állóvizeket, mocsarakat. Ha mégis így tennénk, lehetőség szerint viseljünk hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: