2013-10-30 18:10:51• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megyében félezer diák vásárolt állami támogatással számítógépet idén

Összesen három típusú szociális ösztöndíjra pályázhattak 2013-ban a diákok Szatmár megyében és közel kétezren részesültek támogatásban, derült ki Gál Gyöngyi kisebbségi oktatásért felelős szaktanfelügyelő szerdai beszámolójából.

Az országos szociális védelmi program keretein belül működő „Líceumi pénz" elnevezésű ösztöndíjra mindazok jelentkezhettek, akiknek a családjában nem haladja meg a 150 lejt az egy főre eső jövedelem és nem rendelkeznek két hektárnál nagyobb területtel sem. A kérvényeket minden tanintézményben október végéig kellett leadni. Október 28-án hirdették ki a kedvezményezettek névsorát, az óvásokat követően pedig november 6-án válik véglegessé, hogy kik részesülnek a támogatásban. Szatmár megyében 1663 kérvényt hagytak jóvá, míg a tavaly 2147-en kapták meg az ösztöndíjat, melynek értéke havi 180 lej.

Egy másik típusú ösztöndíj az Euro200: ennek keretein belül 200 eurós támogatást kapnak a sikeresen pályázók, az összeget pedig asztali számítógép vásárlására használhatják fel. Ennek is feltétele, hogy a családon belül az egy főre eső jövedelem ne haladhatja meg a havi 150 lejt, a pályázó pedig a 26. életévét. Az év tavaszán 513-an kapták meg a támogatást, amelyet október közepéig kellett elkölteniük.

Támogatásban részesül ezen kívül valamennyi szakiskolában tanuló diák - már amennyiben kérvényezte azt október 25-ig. Ők havi 200 lejt kapnak a tanév és a vizsgák ideje alatt, de csak akkor, ha rendesen látogatják az órákat. Tíz igazolatlan hiányzás ugyanis egy, 20 igazolatlan hiányzás vagy a magaviseletért kapott 7-es (esetleg annál kisebb) jegy három, míg 40 igazolatlan igazolás 6 havi kifizetés eltörlését vonja maga után.

Szatmár megyében jelenleg 32 osztályban 660 diák tanul a szakiskolákban. Fontos megjegyezni, hogy aki szakmai támogatást kap, az nem részesülhet a „Líceumi pénz" elnevezésű ösztöndíjban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: