2019-05-31 09:55:23• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében átlagosan 14 évig tart egy házasság

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Egy párkapcsolatban mindig komoly lépésnek számít, ha a szerelmesek úgy döntenek, hivatalosan is összekötik életüket, de legalább ilyen sorsfordító döntésként lehet tekinteni a sokszor elkerülhetetlen válásra is. De vajon hány házasságkötés végződik válással Szatmár megyében? Tényleg olyan sokan bontják fel az elvileg egész életre szóló esküt? Nos, mi megnéztük.

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint 2017-ben összesen 2 265 házasságot kötöttek megyénkben, majd 2018-ra ez a szám 2172-re csökkent. A tavalyi adatok szerint a kapcsolatok hivatalossá tételére a párok leginkább a nyári hónapokat választják. Példának okáért 2018 augusztusában nem kevesebb mint 519 házasságot iktattak a megyében, de júliusban is 292 pár mondta ki a boldogítónak remélt igent.


Sajnos az INS a 2018-as évre vonatkozó részletes adatokat még nem tette közzé, de azt tudni lehet, hogy 2017-ben 1923 férfi és 1886 nő első alkalommal járult az anyakönyvvezető elé, viszont akadt a Szatmár megyei házasulandók között egy olyan leendő férj is, akinek háta mögött már három esküvő is van. A menyasszonyok között pedig volt egy olyan hölgy, akinek ujjára immár ötödjére húztak gyűrűt. Amit a Szatmár megyei frigyre lépőkről még tudni érdemes, hogy a férfiak átlagéletkora 29,6 év a házasságkötés pillanatában, a nőké pedig kereken 26.


Sajnos azonban az, hogy valaki hivatalosan is összekötötte életét szerelmével, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a pár örökre együtt is marad. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2017-ben 576, 2018-ban pedig 521 esetben döntöttek úgy a felek, hogy inkább külön utakon folytatnák majd életüket. A Szatmár megyei férfiak általában 40-42 évesen jutnak erre a drasztikus döntésre, a hölgyek pedig túlnyomó többségben 37 és fél évesen lépnek ki a házasságból. De hogy hány év után ér véget a legtöbb szatmári házasság? Nos, a statisztikai adatok szerint a válást általában 14,2 évnyi házasság után mondják ki.


Az Országos Statisztikai Hivatalnak köszönhetően emellett azt is tudjuk, hogy milyen okok vezettek odáig, hogy a házastársak inkább a válás mellett döntöttek, bár ezt megyére lebontva nem közlik. A legtöbb válás (64,4 százalék) a 202/2010-es törvénynek megfelelően, a felek közös megegyezésén alapszik, de a válóokok között gyakran bukkan fel a hűtlenség, a fizikai erőszak és az alkoholizmus, illetve ezek együttes jelenléte is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: