2009-11-23 12:50:02• hírek • Ferenczi Noémi

Szatmár megyében Kelemen lett a második

Mihai Cirocas, a Szatmár Megyei Választási Iroda elnöke hétfőn délben sajtótájékoztató keretében számolt be a vasárnapi választások végleges eredményeiről.

Az adatok összesítése egész éjjel tartott, az utolsó hiányzó szavazóház nem sokkal 12 előtt hozta be a szavazási eredményeket illetve a fel nem használt szavazólapokat.

Szatmár megyében a szavazásra jogosultak 44,41 százaléka élt szavazati jogával, vagyis összesen 141 680-an járultak az urnák elé. A 64 speciális szavazóházban összesen 8607 állampolgár adta le voksát az elnökválasztáson. A leadott szavazatok 97,19 százaléka vagyis összesen 137 701 volt érvényes.

A legtöbben Traian Basescu jelenlegi államfőre szavaztak, a szatmári szavazatok 29,72 százalékát szerezte meg. A második legtöbb szavazatot Kelemen Hunor kapta, vagyis összesen 24,21 százalékot. Mircea Geoana harmadik helyen végzett 23,09 százalékkal. Negyedik Crin Antronescu lett 15,17 százalékkal, majd őt követi Vadim Tudor, Sorin Oprescu és George Becali.

A népszavazáson 134 311-en vettek részt. Az egykamarás parlamentre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban többen nyilvánítottak véleményt, mint a második, a honatyák létszámának csökkentésére vonatkozó kérdésre. Az előbbire a szatmári szavazók 78,96 százaléka válaszolt igennel, míg a második kérdésre 87,71 százalék adott pozitív választ.

A választások végeredményét holnap délig kell továbbítaniuk a Központi Választási Irodának.

Mihai Ciorcas elnök elmondása szerint, nagyobb incidensek nélkül bonyolódtak a választások, igaz, elég sok bejelentés érkezett, azonban a legtöbb megalapozatlan volt. A leggyakoribb a szavazóházak közelében lévő bannerek miatti elégedetlenség volt, azonban a törvény szerint, csak a szavazóházon illetve a szavazóházban lévő kampányanyagokat kell eltávolítani.

Az elnökválasztáson összesen 931 személy szavazott mozgóurna segítségével, míg a népszavazáson 856-an éltek a lehetőséggel.

A pecsétek eltűnésével illetve a róla levált gumidarabokkal kapcsolatban Cirocas elmondta, egyetlen pecsétnek, mégpedig a komorzányinak nem bukkantak a nyomára, az összes többi megvan. Az eltűnt pecsét ügyében nyomoz a rendőrség.


Sajtótájékoztató keretében számolt be az elnök a választási eredményekről
Sajtótájékoztató keretében számoltak be az elnök a választási eredményekről


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: