2013-09-13 18:05:48• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megyében 8-15 százalékkal csökkent a kenyér ára

Szatmár megyében 8-15 százalékkal csökkent a kenyér ára azóta, hogy életbe lépett a búzaliszt és a kenyér forgalmai adójának 9%-os csökkentése. Az elmúlt két hétben több intézmény is ellenőrizte a kenyér forgalmazóit.

A Hivatalos Közlönyben szeptember 2-án, hétfőn jelent meg a kormányrendelet, amely kimondja, hogy 9%-kal csökken a kenyér, a kifli, a perec, a bagett valamint a fehér, a félbarna, a barna búzaliszt, a rozsliszt és a törkölybúza-liszt forgalmi adója. Itt érdemes azonban megjegyezni, hogy nem csökkent viszont a különböző péksütemények forgalmi adója, mivel ezek alapanyagai - cukor, lekvár, túró, stb. - forgalmi adója sem csökkent.

Szatmár megyében az elmúlt hetekben több intézmény is ellenőrizte, a gyártók és az forgalmazók miként tartják be az áfacsökkentés következményeit. Ioan Cioltean, a Mezőgazdasági Igazgatóság és Ioan Sipos, a Pénzügyőrség vezetője valamint Liviu Taut, Szatmár Megyei Rendőrség képviseletében egyetértettek abban, hogy a kenyérfajták ára átlagosan 8-15%-kal csökkentek. A vásárlók azonban ebből vajmi keveset vesznek észre, mivel ez 20-80 banis árcsökkentést jelent csak.

A Mezőgazdasági Igazgatóság 23, a Pénzügyőrség pedig tíz ellenőrzést tartott, az elmúlt két hét alatt, míg a rendőrség 15 bűncselekményt és 500.000 lejes, az államkasszának okozott kárt állapított meg.

Az elmúlt hetekben Fogyasztóvédelmi Hatóság is ellenőrizte a kenyérfajt forgalmazását, 16 bírságot szabva ki 58.500 lej értékben - ennek az ellenőrzésnek viszont nincs köze az áfa-és árcsökkentésnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: