2013-03-26 15:45:50• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megyében 7,75 millió köbméter vizet pumpáltak át

Adrian Bucurestean
Adrian Bucurestean

Elképesztő mennyiségű, 7,75 millió köbméter vizet szivattyúztak át idén árvízvédelmi céllal az Országos Talajjavító Hatóság (ANIF) munkatársai Szatmár megyében. Vannak a megyének olyan területei, ahol az elmúlt hetekben több csapadék hullott, mint az átlagos évek felében.

Vasile Andries, a Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, az idei év első három hónapjában Kányaháza és Avasújfalu környékén 400, Túrterebesen 300, Királydarócon pedig 250 liter csapadék hullott négyzetméterenként. Ez egyes helyeken meghaladja a megszokott éves átlag felét. Előfordult, hogy 24 óra leforgása alatt 25 liter csapadék is hullott egy négyzetméterre.

Ami a folyókat illeti, a kányaházi víztározónál volt a legmagasabb a vízszint, itt elérte a 890 centimétert - ám még 40 hiányzott ahhoz, hogy veszélyessé váljék a helyzet. A Túron és a Krasznán, valamint a kisebb patakokon, a Mázsán, a Csernán és a Márián is jelentősen megemelkedett a vízszint - anélkül azonban, hogy kiöntsön. Gondot okozott azonban a Tarna, amely 150 hektár szántóföldet és legelőt öntött el, valamint a Batarcs, amely négy gazdaságot is eláztatott - erre az elmúlt húsz évben nem volt példa.

„A Batarcs esetében egy, a kelleténél alacsonyabb híd miatt felgyülemlett torlasz jelentette a gondot. Valamint az, és ez sajnos másutt is előfordul, hogy az emberek a folyóvizek árterületére építettek, ahová normális esetben nem is kaphattak volna építési engedélyt", magyarázat Andries.

Speciális helyzet lépett fel Túrterebesen, ahol egyszerűen ellopták az egyik gát alkotóelemeit - két nappal az ellenőrzést követően, közvetlenül az ár érkezte előtt.

A szakember szerint a következő napokban akár 40 liter/négyzetméter csapadék is hullhat, ám ez „nem okozhat gondot" a folyóvizek számára. Nem úgy a talajvíz és az elfolyni képtelen csapadékvíz számára.

Ami a közeljövő terveit illeti, Andries elmondta, hogy a Tarna patak medrét ki kell kotorni, míg a Krasznán és a Túron az ár elmosott bizonyos partszakaszokat, azokat minél hamarább rehabilitálni kell.

Megerősítette kollégája szavait Adrian Bucurestean, az ANIF Szatmár megyei vezetője is. Elmondta, hogy az elmúlt hetekben 16 szivattyúállomás összesen 7,75 millió köbméter vizet nyomott le a vízzel borított területekről. Sajnálattal jegyezte meg, hogy a tavaly ősszel életbe lépett törvény szerint csak azon területeken működtethették pumpáikat, ahol szerződésben álltak a tulajdonosokkal. „Ellenkező esetben, ha mind a 47 pumpánkat bevethettük volna, sehol nem lett volna komolyabb gond", tette hozzá.

Az igazgató elmondta, hogy Túrterebes, Halmi, Mikola, Börvely, Szamosdob, Batiz, Majtény községek fordultak kéréssel feléjük, hogy indítsák be a szivattyúkat - utóbbi kettő saját számlájára. A többi önkormányzat azonban nem így áll a dolgokhoz - pedig csak az elhasznált áram utáni számla eléri a 360.000 lejt. „A polgármesteri hivatalok meg vannak azzal szokva, hogy majd az állam fizet. Ezért nehéz őket meggyőzni arról, hogy szerződést kössenek velünk és a törvény sem kötelezi erre őket", mondta Bucurestean.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: