2012-08-19 16:51:17• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megyében 608 elhunytnak volt szavazati joga

Akkor most melyik szavazat számít és melyik nem ér semmit?
Akkor most melyik szavazat számít és melyik nem ér semmit?

Véget ért Szatmár megyében a Traian Basescu államfő leváltása miatt kiírt július 29-i, kudarcba fulladt népszavazás után elrendelt állandó választói névjegyzék ellenőrzése. Ebből kiderül, hogy nem kevesebb, mint 16.789 személy szerepelt jogosulatlanul a névjegyzékben. További 1997 személy helyzete kérdéses.

Országosan közel három hete tart a botrány a választási névjegyzékek állapota, tartalma és aktualizáltsága - pontosabban annak vélt vagy valós hiánya - miatt. A kormány elrendelte ezek megvizsgálását, amely folyamatban a helyi polgármesteri hivatalok, a helyi lakosságnyilvántartási hivatalok, a Megyei Nyugdíjpénztár valamint a Megyei Egészségügyi Biztosító vett részt, a prefektúra irányítása alatt.

Szatmár megyében szombaton fejeződött be a vizsgálat, a prefektúra vasárnapi tájékoztatása szerint pedig 16.789 személy szerepelt illegálisan július 29-én a választási névjegyzékben. Közülük 608-an nem voltak életben, 54-en elveszítették a szavazati jogukat, hárman úgy lettek román állampolgárok, hogy külföldön élnek, egy személy pedig valamilyen oknál fogva elveszítette román állampolgárságát. Nem kevesebb, mint 101 személy költözött el úgy, hogy közben nem törölték a nyilvántartásból és ezzel együtt a választási névjegyzékből sem, húszan nevet változtattak házasság vagy válás következtében, 138-an külföldön vannak bejelentve, 221 személy pedig olyan helyre van bejelentve, ahol a szobák száma és a lakás mérete nem teszi lehetővé, hogy olyan számban lakjanak ott. A legnagyobb számban viszont azok szerepelnek, akiknek a népszavazás napján nem volt érvényes személyigazolványuk - ebbe a kategóriába 15.643-an tartoznak.

A prefektúra tájékoztatása szerint mindezen személyek mellett további 1997 fő helyzete kérdéses. Közülük 104-en valószínűsíthetően már nincsenek az élők sorában, 150-en ismeretlen helyen tartózkodnak, 1743-an pedig huzamosabb ideje külföldön élhetnek, ám semmilyen információ nincs róluk.

Az adatokat a prefektúra a belügyminisztériumnak küldi tovább. Az alkotmánybíróság augusztus 20-án, azaz hétfőn hozza meg döntését, hogy érvényes-e a július végi népszavazás vagy sem. Mint ismert, a referendumon nem vett részt a szükséges 50% plusz egy fő. A USL azonban azzal érvel, hogy a lényegesen kevesebben jogosultak a szavazásra, mint amennyien a választási névjegyzékben szerepelnek, így pedig megvolt a szükséges részvétel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: