2013-09-05 20:39:34• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megyében 58-an végeztek vakációs munkát – legálisan

A törvény szerint akár 750 lejes támogatást is kaphat egy frissen végzett egyetemistát alkalmazó cég, ismertette csütörtökön Marcel Marusca, a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója azon a prefektusi megbeszélésen, amelynek témája a frissen végzett fiatalok alkalmazási lehetőségei volt.

Az igazgató elmondta, az ügynökség összesen 575 bejelentett frissen végzett fiatalt tart számon. Közülük 99-en rendelkeznek felsőfokú, 441-en középiskolai és posztliceális, négyen pedig speciális képzéssel. Közülük alig 37-en találtak eddig munkahelyet: tíz felsőfokú és 27 középiskolai vagy posztliceális képzettséggel rendelkezett.

Számuk alacsony, főleg azt figyelembe véve, hogy az őket alkalmazó cégek komoly állami támogatásban részesülnek: havi 500 lejt egy elemi és általános iskolai, 600 lejt egy középiskolai és posztlicális, 750 lejt pedig egy felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatal után. Mindezt 12 hónapon keresztül. A törvény kimondja továbbá, hogy a munkaadónak további két évig (összesen tehát három évig) alkalmaznia kell az illetőt. Hasonló egyezményt 45 esetben sikerült kötni: ebből 21-en egyetemet, 24-en gimnáziumot vagy posztliceális képzést végeztek el.

Szintén kedvezményeket kap az a cég, amely vakációs munkára alkalmaz diákokat: fejenként 50%-al kevesebb összeget kell fizetnie a munkanélküliségi alapba. Idén nyáron az ügynökségnél mindössze 58 vakációs munkaszerződést regisztráltak: közülük nyolc volt egyetemista, 50 pedig diák.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: