2013-09-13 16:34:02• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megyében 57.848 gyerek kezdi a tanévet hétfőn

Jelen pillanatban hat tanügyi intézmény nem rendelkezik egészségügyi jóváhagyással Szatmár megyében, ami azt jelenti, hogy nincs működő vécé vagy vízhálózat. Ezek közül öt óvoda – Mogyoróson, Vadaspusztán, Gilvácson,Túrvékonyán és a 6-os számú Avasfelsőfaluban – és egy általános iskola Érkisfaluban. Valamennyi esetben évek óta húzódó problémákról van szó.

Szeptember 16-án, hétfőn kezdődik a 2013-2014-es tanév. Szatmár megyében nem kevesebb, mint 57.848 diák ül (vissza) hétfőtől az iskolapadokba. Mariana Roman szaktanfelügyelő elmondása szerint az elmúlt hetekben kollégái valamennyi megyei tanintézményt meglátogattak: „Minden készen áll a tanév kezdetére, amely nagyon jó körülmények között kezdődhet", mondta.

Szatmár megyében összesen 134 jogi személyiséggel rendelkező tanintézmény működik (66 városi, 68 falusi környezetben), amelyhez további 176 hozzácsatolt egység tartozik - ebből 140 falusi környezetben. Ezek közül hat intézmény nem rendelkezik egészségügyi jóváhagyással, további hat esetben pedig folyamatban van ennek megszerzése.

A gyerekek számát illetően érdekes, hogy az előző évhez képest megnőtt az előkészítősök (2269-ről 3168-ra) és a szakiskolások (343-ról 364) száma, csökkent viszont az elsősöké (3512-ről 2493-ra) valamint a IX.-seké (3052-ről 2926-ra). Roman elmondta, a tervezett 18 szakiskolai osztályból 17-et sikerült elindítani. A tanfelügyelő közel százra tette azon fiatalok számát, akik júniusban végezték el az általános iskolát és nem akarnak semmiféle középiskolában továbbtanulni. Hozzátette, sokuknak szülői nyilatkozata is van ezzel kapcsolatban.

Szatmár megye idén 225.600 lejt kapott a tanügyminisztériumtól az előkészítő osztályok termeinek felszerelésére. Ebből az összegből 72 intézmény kapott, a beruházás haszonélvezője pedig 1128 gyerek lesz. A tankönyvek vásárlására 363.051 lej állt rendelkezésre, a könyvek 96%-a pedig már meg is érkezett rendeltetési helyére.

A tanfelügyelőség adatai szerint a megyében 18.850 olyan diák van (tavaly 18.136-an voltak), akinek családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a romániai bruttó minimálbér 50%-át - ezen gyerekek támogatására 497.500 lejt fordított a minisztérium. Ezen kívül 513 gyerek családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 150 lejt - ők számítógép vásárlására kapnak támogatást.

A tanévkezdés előtti ellenőrzések során, mondta Roman, a tanfelügyelőség munkatársai elsősorban az osztálytermek és vécék kitakarítására, fertőtlenítésére, az udvar biztonságosságára, a konyha, a fűtőrendszer állapotára, az intézmény őrzésére helyeztek jelentősebb hangsúlyt.

A tanévkezdéssel kapcsolatban Dorina Dragos-Guran, a Közegészségügyi Igazgatóság vezetője két dologra hívta fel a figyelmet. Egyrészt, hogy Szatmár megyében alig 14 iskolai egészségügyi - ebből ráadásul csak egy van falun, Turcon - valamint egy iskolai fogorvosi rendelő működik. Ezekben 11 orvos és 41 asszisztens dolgozik, ami nagyon kevés.

Felhívta továbbá iskolakezdő gyerekek szüleinek figyelmét, hogy be kell mutatniuk majd egy egészségügyi igazolást, amelyet a családorvostól kell beszerezniük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: