2016-12-11 20:30:38• hírek • Szatmár.ro, Agerpres

Szatmár megyében 34,96 százalékos részvételnél zárultak az urnák - érkeznek az exit pollok

Szatmár megyében 34,96 százalékos részvételnél zárultak az urnák - Érkeznek az exit pollok. Szatmár megyében 110576 személy járult a vasárnapi parlamenti választások alkalmával az urnák elé. Folyamatosan érkeznek az exit poll eredmények, cikkünket folyamatosan frissítjük az érkező eredményekkel. A Szatmár Megyei RMDSZ-székházban pezsgőt bontottak.

00.15 - A szavazatszámlálás nagyon nehezen halad, ugyanis az új eljárás szerint azt videóra rögzítik. Emiatt éjfélig alig 3-4 szavazóház eredményei érkeztek be az RMDSZ-székházba. Nagyobb feldolgozottságú részeredmények is csak a hajnali-reggeli órákra várhatók.

22.55 - A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorjelöltjeire a választásra jogosultak 45,4%-a szavazott a vasárnapi parlamenti választáson, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a voksok 21%-át szerezte meg, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a szavazatok 9,4%-át, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szavazatok 6,8%-át, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a szavazatok 6,4%-át szerezte meg - derül ki a Romániai Értékelési és Stratégiai Intézet (IRES) exit poll felméréséből, amelyet a Digi24 hírtelevízió közölt.

A szavazókörzetekből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a PSD képviselőjelöltjeire a lakosság 45,3%-a, a PNL listáira 21% szavazott, az USR jelöltjei a voksok 9,3%-át kapták, az RMDSZ 6,7%-ot, az ALDE 6,3%-ot ért el. Az IRES szerint a Népi Mozgalom Párt (PMP) nem teljesítette a parlamenti küszöböt, a szenátorjelöltjeire a szavazók 4,7%-a, a képviselőjelöltjeire pedig a 4,6%-a szavazott. Az IRES-felmérés a 21 órás urnazáráskor jegyzett adatokra épül, a hibahatár plusz/mínusz 1,6 százalék. (agerpres.ro)

22.47 - A legkevesebben Máramaros megyében (31.62 %) járultak az urnákhoz. Gyenge volt a szavazókedv Vaslui (32.90 %), Iaşi (34.41 %), Szatmár (34.96 %) és Tulcea (35.02 %) megyében is.

22.45 - Este 9 órakor is Olt megyében volt a legmagasabb a részvétel (a szavazásra jogosultak 47.16 %-a voksolt), majd Teleorman (46.30 %), Dolj (45.06 %), Hargita megye (44.60 %) és Bihar (43.80 %) következik.

22.40 - "Köszönettel tartozom mindazoknak, akik hozzásegítettek szavazatukkal engem ahhoz, hogy 26 éves politikai munkámat újabb négy évig folytathatom. Köszönöm a bizalmat a választópolgároknak, akik ezen a szép decemberi napon elmentek szavazni és szavazatukkal erősítették az RMDSZ csapatát. Köszönöm a kampánystábnak is, akik már szeptember 22-e óta éjt nappallá téve dolgoztak a sikerért. Köszönettel tartozom azoknak is, akik nem mentek el szavazni. Ezzel üzentek, véleményt formáltak, nekünk, leendő képviselőknek és szenátoroknak pedig az lesz a feladatunk, hogy kiderítsük, miért maradtak távol és úgy dolgozzunk, hogy változtassunk a helyzeten" - mondta Erdei D István.

22.10 - "Az exit pollok után, ahol az RMDSZ-t 6,8 százalékra hozzák 1,6 százalékos hibahatárral, úgy gondolom, hogy az erdélyi magyar közösségnek sikerült bebizonyítani az erejét. Sikerült bebizonyítani, hogy számítunk a román politikai életben. Szeretném megköszönni a szatmári szavazók bizalmát. Úgy érzem, az az összefogás ami a kampányban megvalósult, példaértékű. Bátran ki merem jelenteni, hogy az RMDSZ a nyertese a Szatmár megyei választásoknak, szerintem 40-45 ezer közötti szavazatot kaptunk. Ez egy bő 10 ezer szavazattal több, mint amit négy évvel ezelőtt teljesítettünk. Ez nem csak a jelöltek érdeme, hanem az egész szatmári közösségnek az érdeme" - nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Magyar Lóránd képviselőjelölt.

21.48 - "Szeretném megköszönni elsősorban azoknak, akik vették a fáradságot és elmentek szavazni a tulipánra, illetve a magyar összefogásra. De nem csak az erdélyi magyarság fogott össze, hanem az anyaországi magyarság is kiemelten támogatta az erős magyar képviselet kialakulását a bukaresti parlamentben. Az összefogásnak meg is lett az eredménye. A Szatmár megyei magyarság bebizonyította, hogy megkerülhetetlen és a legerősebb politikai tényező" - mondta Turós Lóránd, az RMDSZ szenátorjelöltje - és valószínűleg szenátora.

21.40 -  IRES exit poll felmérés: Szenátus: PSD-45,9%,PNL-20,7%,USR-9,3%,RMDSZ-6,8%; képviselőház: PSD-45,8%,PNL-20,8%,USR 9,2%,RMDSZ-6,7%

21. 33 - "Rengeteg olyan fejlesztési elképzelésünk van, amit bukaresti segítség nélkül nem lehet elérni. Bízom benne, hogy a küldötteink segíteni tudnak majd" - mondta Kereskényi Gábor polgármester.

21.29 - Pataki Csaba szerint az RMDSZ sokkal jobb eredményt ért el Szatmár megyében, mint négy évvel ezelőtt. "Úgy érzem, hogy egy jó csapat alakult ki a megyében, sok új személy állt mellénk. Örülök neki, hogy egy komoly csapat képviseli majd a megyét Bukarestben, jó munkát kívánok nekik!"

21.25 - CURS-Avangarde exit poll:szenátus - PSD-45,20%, PNL-21,8%, USR-8,9%, RMDSZ-6%; képviselőház PSD-45,5%, PNL-21,7%, USR-8,5%, RMDSZ-6%

21.10 - Vasárnap 21 óráig mintegy 100.000 külföldön élő román állampolgár adta le voksát a Központi Választási Iroda (BEC) hivatalos adatai szerint. A legnagyobb számban a Moldovai Köztársaságban élő román állampolgárok járultak az urnákhoz: a számukra kialakított 35 szavazókörzetben több mint 30.000-en éltek alkotmányos jogukkal. Az európai országok nagy részében még zajlik a szavazás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: