2015-07-21 14:47:06• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megye negyedén fenyeget a barangolási díj

Szatmár megyében hatvanhárom olyan település van, ahol könnyen előfordulhat, hogy mobiltelefonunk a hazai szolgáltatóról egyszer csak átáll valamely külföldi szolgáltatóra - a roaming-díj pedig alaposan megdobja a számlánkat.

Az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) áprilisban mérte fel az ország határ menti megyéit, az erről szóló jelentést pedig a napokban tették közzé. Ezek szerint Romániában 512 olyan település van, ahol telefonunk bármelyik pillanatban átléphet egy külföldi szolgáltató hálózatára. Szatmár megye településeinek közel negyede tartozik ezek közé - 231-ből 63. Ezzel a számmal amúgy listavezető a megyék között.

Az ANCOM két kategóriát tart számon a veszélyeztetettség mértékét illetően. Ott, ahol a hazai és a külföldi szolgáltatók térereje egyaránt eléri a normális szintet, ott fennáll a veszélye a roaming „önkényes" aktivizálásának. Ott viszont, ahol a hazai szolgáltató térereje nem éri el a normális szintet, a külföldié viszont igen, ez a veszély fokozódik. Szatmár esetében utóbbira szerencsére nincs példa.

Földrajzi adottságaiból kifolyólag Szatmár megyében két ország szolgáltatói is „veszélyt" jelentenek. Az ANCOM tájékoztatása szerint magyarországi szolgáltatóra válthat a telefonunk Lajosvölgyön, Mózesfalván, Avasújfaluban, Turcon (itt csak az egyik romániai szolgáltató problémás), Kányaházán, Sándormajoron, Kálmándon, Újkálmándon, Börvelyben, Mezőfényen, Berén, Csomaközön, Szaniszlón, Mezőpetriben, Piskolton, Karulypusztán, Piskoltligeten és Reszegén. Csak az ukrán hálózat kizárólag Batarcson veszélyeztet, míg a magyar és ukrán szolgáltatók okozhatnak kellemetlen meglepetéseket Kisgércén, Nagygércén, Ugocsakomlóson, Sellőn, Avaspatakon, Bocskón, Nagytarnán, Tamásváralján, Dabolcon, Halmiban, Kökényesden, Csedregen, Nyírestanyán, Túrterebesen, Túrterebestelepen, Gombáspusztán, Egriben, Mikolán, Újmikolán, Szárazberken, Újberken, Kispeleskén, Sándorhomokon, Kissáron, Lázáriban, Nagypeleskén, Pusztadarócon, Atyán, Petén, Szatmárnémetiben, Vetésen, Óváriban, Szamosdarán, Decebalon, Szamosdobon, Újbagoson, Csengerbagoson, Dacián, Kismajtényban, Domahidán, Kaplonyban, Csanáloson és Csanálosnagyerdőn.

Ha el akarjuk kerülni, hogy az említett települések valamelyikén a telefonunk megtréfáljon bennünket, a hálózatválasztást automatikusról kézire kell átállítanunk. Mindezt elvileg 2017 június 15-ig. Ekkor ugyanis megszűnik a barangolási díj az Európai Unióban. Az Európai Parlament június 30-án döntött erről - igaz, ezt a tagországoknak még jóvá kell hagyniuk. Addig is fokozatosan csökken a roaming díja: 2016. április 30-tól legtöbb 5 eurócentet fizethetünk majd egy percnyi beszélgetés után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: