2013-12-19 13:22:52• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megye kétharmada a SRI akaratának kiszolgáltatva!

A sajtóértekezleten, melyen részt vett Pataki Csaba szenátor és Erdei István képviselő is, Kereskényi elmondta: a szavazáskor az RMDSZ-frakció elutasította a tervezetet, a PDL-frakció pedig tartózkodott.

Elutasítja az RMDSZ azt az új földtörtvényt, amely Szatmár megye területének kétharmadát gyakorlatilag a SRI akaratának szolgáltatja ki, jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Kereskényi Gábor képviselő.

Románia parlamentje a múlt héten fogadta el az új földtörtvényt, amely többek között kimondja, hogy azokat a külterületnek számító mezőgazdasági területeket, amelyek az országhatártól kevesebb mint 20 kilométerre vannak, csak akkor lehet eladni, illetve megvásárolni, amennyiben azt a nemzetbiztonsági intézmények is jóvá hagyják. Amennyiben valaki ezt figyelmen kívül hagyja, 50.000-100.000 lej közötti bírságra számíthat.

„Elképesztő, hogy 24 évvel a forradalom és a rendszerváltás után ismét korlátozni próbálja a kormány a piacot, jelentette ki Kereskényi. Nem elég, hogy ezzel a lépéssel tovább rontja az ország ingatlanpiacát, de a kormány arról is megfeledkezik, hogy az Európai Unióban egy luxemburgi állampolgárnak ugyanolyan jogai vannak Romániában, mint egy román állampolgárnak", tette hozzá.

A törvény kimondja továbbá, hogy az eladandó területre elővásárlási joga van a résztulajdonosnak, a bérlőnek, a földszomszédnak, az adott közigazgatási egységben tevékenykedő, 40 évnél fiatalabb farmereknek és az államnak. Ennek jegyében, ha valaki el kíván adni egy földterületet, azt meg kell hirdetnie a polgármesteri hivatalban és 30 napot várnia kell az ajánlatokra.

A törvény különösen hátrányosan érinti Szatmár megyét, amely Magyarországgal és Ukrajnával is határos. A megye területének közel kétharmada, azaz megközelítőleg 2.800 négyzetkilométer esik a „tilalmi zónába."

„Figyelembe véve, hogy a tisztázatlan jogviszonyok miatt amúgy is komoly nehézségekbe ütközik egy-egy földterület eladása, illetve megvétele, ez a döntés tovább duzzasztja a bürokratikus béklyókat", folytatta Kereskényi.

A legszebb az egészben, hogy a törvény elfogadása még nem jelenti azt, hogy ismert lenne az eljárás metodológiája. Azt viszont tudni lehet, hogy a kormány januárban létre kíván hozni egy új hatóságot Országos Földalapkezelő és Szabályozó Hatóság néven, amelynek feladata a törvény betartásának ellenőrzése lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: