2009-03-25 16:36:24• hírek • Balogh Anita

Szatmár megye is veszélyeztetett

Összeállították azon megyék listáját, amelyeket a legjobban érint a globális gazdasági válság. A Capital című gazdasági lap szerint Szatmár megye is Románia azon térségei között található, amelyek legérzékenyebbek a krízishelyzetre.

Amint a bukaresti gazdasági lap összeállításából kiderül, minél fejlettebb egy régió, annál jobban megviselik a világgazdasági mutatók csökkenései. Különösen kihangsúlyozódik mindez ha az egész térség gyakorlatilag egyetlen befektetőtől függ (mint például az Arges megyei Dacia üzem esetén), vagy pedig ha a megtermelt javak nagyobb részét külföldön értékesítik.

 

Mindezek következményeként az adott megyékben a többi térséghez képest látványosan nő, sokszor megduplázódik a munkanélküliek aránya. Szatmár megyében, a Capital elemzése szerint, a 2008 szeptember 30 és 2009 február 28 közötti időszakban 112,9 százalékos növekedés következett be a munkanélküliek számában.

A Szatmár Megyei Munkaügyi Hivatal statisztikái szerint február hónapra lebontva 4,1 %-kal nőtt a munkanélküliek aránya, többségüket az építőiparból, a mezőgazdaságból és a textiliparból bocsájtották el. Jelen pillanatban összesen 6300 személyt tartanak nyilván, ezekből 3400-an jogosultak segélyre. Mindezen mutatók mérséklésére március és április folyamán több átképző tanfolyamot szerveznek munkanélküliek részére.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: