2017-04-03 16:30:53• hírek • MTI

Tavaly 27 százalékkal nőttek a romániai magánnyugdíj-pénztárak aktívái

Tavaly 27,16 százalékkal, 32,99 milliárd lejre (7,26 milliárd euró) nőttek a romániai magánnyugdíjpénztárak aktívái - közölte hétfőn a román magánnyugdíjpénztárakat felügyelő hatóság.

A pénzügyi felügyelet adatai szerint tavaly év végén 6,8 millió személy volt tagja a magánnyugdíj rendszernek, ami 3,7 százalékos növekedés az előző évhez. A magánnyugdíj-rendszer jelentős részét a második pillérként emlegetett kötelező magánnyugdíj-biztosítás teszi ki. Ennek a rendszernek minden 35 év alatti nagykorú állampolgár tagja, a 35 és 45 év közöttiek számára opcionális a tagság.

A második pillérben kezelt aktívák értéke 31,47 milliárd lej (6,93 milliárd euró) volt, egy biztosított személy számlájának átlagos értéke lejben körülbelül ezer eurónak felelt meg, ami 2015 végéhez képest 22 százalékos növekedés. A harmadik pillérként emlegetett fakultatív magánnyugdíj-rendszernek több mint 410 ezer tagja volt tavaly év végén. A kezelt aktívák értéke elérte az 1,5 milliárd lejt (330 millió euró).

Romániában mintegy 9 éve három pillérű nyugdíjrendszer működik. Az első pillért az állami nyugdíjrendszer képezi. A magánbiztosítók által kezelt második pillért az állami nyugdíjként befizetett járulék egy részéből töltik fel úgy, hogy az állam átutalja a magánbiztosítóknak a biztosított személyt megillető járulékhányadot. Viorel Stefan pénzügyminiszter hétfőn cáfolta, hogy Bukarest államosítani készülne a magánnyugdíjakat, miután Catalin Predoiu, a román ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke kijelentette: a bukaresti szociálliberális kormány ezzel az intézkedéssel növelné az állami bevételeket, hogy GDP-arányosan 3 százalék alatt tartsa az államháztartási hiányt.

A tárcavezető szerint az állami nyugdíjrendszer stabilizálódik, hiszen az idén kisebb összeget kell átutalni az állami költségvetésből a nyugdíjalapba ez utóbbi hiányának fedezésére, így nincs racionális alapja egy ilyen intézkedésnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: