2017-05-17 14:08:47• hírek • Szatmár.ro

Szatmár megye is ott van a legalacsonyabb átlagnyugdíjak toplistáján

A Ziarul Financiar összegzése alapján Szatmár megyéhez képest csak öt romániai megyében kevesebb az átlagnyugdíj.

A nyugdíjak összegét vette nagyító alá a Ziarul Financiar elismert gazdasági napilap. Ebből kiderül, hogy idén márciusban 981 lej volt az átlagnyugdíj Romániában. Ahogy a keresetek alapján, úgy a nyugdíjak tekintetében is Bukarest áll az élen, az 1-es szektorban például 1445 lej volt az átlag.

Természetesen a megyék listáján az átlagnyugdíj esetében döntő hatása van annak, hogy az illető területi egységben hányan dolgoztak annak idején az iparban, ahol az átlagosnál jobb keresetre lehetett szert tenni. Hunyad megyében például, ahol sokan dolgoztak a bányaiparban, az átlagnyugdíj 1217 lej. Brassóban, ahol sokan töltötték munkás éveiket a Tractorul-üzemben 1174 lej az átlag.

A legalacsonyabb átlagnyugdíjat a Botosani és a Giurgiu megyeiek kapják – 790 lejt, ami közel 20 százalékkal van az országos átlag alatt. Picit jobb a helyzet Vrancea (814 lej), Beszterce (817 lej) és Vaslui (818 lej) megyében. Aztán következik Szatmár megye a 822 lejes átlagnyugdíjjal.

Szatmár megyében egyébként megközelítőleg 80 ezer nyugdíjas él – közülük pedig 60 ezren kapnak öregségi nyugdíjat. Egy 2014-ben írt, az economica.net oldalra hivatkozó cikkünk szerint Románia második legjobb havi járandóságát egy szatmári nyugdíjasnak viszi ki a postás: akkor 19.484 lejt kapott havonta, ami most, három év múltán is szép összeg, sőt, fizetésnek sem lenne rossz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: