2019-04-11 11:37:00• hírek • Bede Emőke

Szatmár megye is felkerült a nagy népzenetérképre. Hallgass bele te is!

Kodály Zoltán gyűjtés közben.
Kodály Zoltán gyűjtés közben.

Páratlan, világszinten is egyedülálló hangarchívumot tárt a nagyközönség elé nemrégiben a Magyar Tudományos Akadémia. A gyűjteményt a magyar népzene- és néptánckutatás segédanyagaként alkották meg, s szerencsére ennek során nem tartották szem előtt a jelenlegi politikai határokat. Az adatbázisban ugyanis szerte az egész magyar nyelvterületről hallhatunk felvételeket, mi több, akad néhány ázsiai, afrikai és dél-amerikai gyűjtés is.

Az archívum mintegy 20.000 órányi hangfelvételt őriz. Ebből hozzávetőlegesen 14 500 óra az eredeti hanghordozóval együtt tárolt, saját tulajdonú felvétel. A többi 5 500 órányi felvétel más gyűjteményekből került bele az archívumba – tájékoztat az adatbázis oldalán az MTA. A térképet megnyitva szabadon kalandozhatunk a felvételek között: pár kattintással akár településre lebontva is listázhatjuk a többnyire több tíz évvel ezelőtt rögzített népdalokat vagy szöveg nélküli zenéket. Ezek között vannak olyanok, melyeket még maga Kodály Zoltán gyűjtött, de akadnak szép számban olyanok is, melyeket a '80-90-es években örökítettek meg.


Mint említettük, az adatbázisba nem csak napjaink Magyarországának népzenei gyűjtése került be, hanem a külhoni területeken rögzített felvételek is. Épp ezért a térképet megnyitva megyénk hanganyagát is meghallgathatjuk. Találunk többek között Pusztadarócon, Mikolában, Bikszádon, Avasújvárosban, Pettyénben, Ombódon, Csomaközön, Érmindszenten, Krasznamihályfalván, Bogdándon és Lelében gyűjtött népdalokat és népzenéket is. Van miből csemegéznünk tehát nekünk is, illetve bátran lehet barangolni is a térképen, hiszen egy-egy messzi tájegység dalai ennyire közel talán még soha nem kerültek hozzánk. A népi kultúra szerelmeseinek egészen biztosan felbecsülhetetlen kincs lesz ez a hangarchívum, melyet ide kattintva lehet böngészni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: