2019-07-20 05:43:14• hírek • Bede Emőke

Szatmár megye északi részén még mindig vannak aktív ASP-gócok

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság legfrissebb közleménye szerint megyénk északi részén három településen is aktív afrikai sertéspestis-gócokat tartanak számon.

A hatóság szerint Újberek és Nyírestanya területén egy-egy gazdaságban, Kökényesden pedig hat gazdaságban van még bizonyítottan jelen a fertőzés. Ezen települések 10 kilométeres körzetében szigorúan tilos az állatok szállítása úgy falun belül, mint falvak között. Ugyanakkor nem csak a háztáji sertések között pusztít az afrikai sertéspestis, hanem a vadállományban is. A fertőzés első felbukkanása óta megyeszerte 151 elhullott vaddisznóra bukkantak az erdészek és vadászok, melyek közül 116-ról laborvizsgálatok is bebizonyították, hogy az APS miatt múltak ki. Mindezeket szem előtt tartva a megyei állatvásárok továbbra is zárva tartanak egészen addig, míg az illetékes hatóság másként nem dönt.

 

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság korábban arra figyelmeztette a gazdákat, hogy az ASP nem csak a vaddisznókra veszélyes, ugyanúgy megfertőzheti a házisertéseket is, ha valamilyen formában elér hozzájuk a betegség. Épp ezért nem szabad őket ételmaradékkal (moslékkal) táplálni, de olyan szénával sem, melyet korábban a fertőzésgócnak nyilvánított területek valamelyikén kaszáltak. Jobb a disznókat teljesen zárt térben tartani, ezzel is megakadályozva, hogy bármilyen kapcsolatba lépjenek más fertőzött állattal. Mi több, akár lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel (villa, lapát, vödör, takarmányos kocsi stb.) is továbbvihető a betegség kórokozója. Emellett fontos kiemelni azt is, hogy az állatorvosi engedéllyel nem rendelkező állatok megvásárlása által is bekerülhet egy gazdaságba a betegség, így jobb időben megbizonyosodni a "vásárfia" egészségügyi állapotáról. 


Az ASP heveny (acut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. Aki tehát ezeket a tüneteket véli felfedezni a disznóján, értesítse az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keresse fel az illetékes állatorvost. Ha a sertést a hatósági döntés értelmében le kell ölni, a DSVSA csak abban az esetben fizet piaci áron történő kárpótlást, ha előzetesen az állat már be volt jelentve az országos adatbázisba!

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: