2015-04-06 07:50:32• hírek • Hirdetés

Szatmár megye északi része tele van látnivalókkal

Gyakran abba a kísértésbe esünk, hogy hatalmas összegeket költünk, csak azért, hogy távoli helyeket láthassunk, tele rejtelmekkel.

Kevesen gondolnak azoban arra, hogy a szatmári vidéknek lenyűgöző történetei és legendái vannak, műemlékeink pedig vetekednek bármely más híres történelmi településen találhatókkal. Mindössze pár kilómétert kell tenned és a csodák megjelennek előtted. A várak, az alagutak, a kripták, az emlékházak, egytől egyik múltunkat bizonyítják. Az épületeken, a történelmi és tehnikai adatokon túl, titokzatos, izgalmas történetek vannak.

Mi most az első útvonalat javasoljuk és ha követitek, láthatjátok, hogy Szatmár az egyik legérdekesebb hely Romániában - és miért ne - Európa-szerte. Mit szóltok ahhoz, ha azt mondjuk, hogy az, amit most bemutatunk, megyénk szépségeinek csak az 1 százaléka?

Megyénk északi része Románia egyik legérdekesebb területe, például az Avas vidéke. Annak ellenére, hogy tökéletes harmóniában éltek együtt a románok és a magyarok, mindkét nemzet tökéletesen megtartotta identitását. A történelmi múlt, a hagyományok, a mesék, az emberi sorsok, a kastélyok és kolostorok, olyan mérföldkövek melyek meghatározzák ezt a festői tájat.

Turc
Turc az egyik leghíresebb település  az egész országban, hiszen ott készítik a pálinkát, mely a település nevét viseli. Ez a festői terület régen bányászati központ volt, mára már beszüntették. Akik ide látogatnak, megnézhetik a bánya bejáratait, a hagyományos avasi háztartásokat - ez a falu két meghatározó látványossága.

Kisgérce
A falu központjában, a híres író Markovits Rodion (1884-1948) szülőháza áll, aki a települést a legszebb helyként emlegeti műveiben.

Kányaháza
Kányaháza, mely az azonos nevű tó partján található, egy ősi település, az itt található parasztház pedig visszarepít minket a múltba, megtudhatjuk, hogy milyen szép és harmónikus életet éltek az avasiak.
A tó, mely valamikor turistalátványosságnak számított, mesterséges tó, mely a kommunizmus idején készült.

Bujánháza
Itt a paleolitikumból származó település nyomait találták, de a legérdekesebb Pasztori falansztere, amely a mai napig nagy hatással van az odalátogatókra. A falanszter egy részét a kommunizmus alatt lerombolták, ma pedig az idő vasfoga rongálja.

Bikszád

Itt található a több mint 300 éves kolostor, mely a csodatevő Szűz Mária ikonról lett híres. A legenda szerint bárhová vitték, ez mindig visszakerült ide, ezért egy napon néhány szerzetes úgy döntött, hogy építeni fognak egy kolostort, az erdő szívébe, mely az ikon méltó helye lesz. Minden évben augusztus 15-én tartják a búcsút, ahová több ezer zarándok megy.

Avasfelsőfalu
Azt mondják, hogy az Avas fővárosa, a 77 domb városa. A Városi Múzeum valamint az Avasvidéki Múzeum a legfőbb látnivalók. Az Avasvidéki Múzeum az ősi avasi falu hű képmása.Itt látható a kalló, amit máig is használnak, a fazekas mester háza, a falu pálinkafőzője. A város szívében található kis falu központjában az egykori avaslekencei fatemplom áll, mely több mint 300 éves.



Lunaforrás
El sem tudnánk képzelni egy avasi kirándulást anélkül, hogy ne látogassuk el Lunaforrásra. Itt rövidesen egy virágzó síparadicsomot láthatunk, mely felszereltsége a legmagasabb elvárásoknak felel meg. Az üdülőközpont mellé egy szabadtéri színpadot, több száz parkolóhelyet és kempinget építenek majd, melynek köszönhetően Lunaforrás megyénk elsőszámú turistaparadicsoma lesz bármely évszakban.

Vámfalu

A vámfalui kerámia évszázadok óta ismert, a fazekas mesterséget pedig Istvánfi Géza viszi tovább.A háza felidézi gyerekkori meséinket. Azok, akik meglátogatják, megnézhetik, hogyan dolgozik, sőt ki is próbálhatják a fazekas korongozást.

(hirdetés)


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: