2018-11-22 10:04:23• hírek • Bede Emőke

Szatmár megye élen jár a rákos megbetegedéseket illetően

Csütörtökön tette közzé a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos legújabb eredményeit az Eurostat. Mint kiderült, az Európai Unióban történt elhalálozások negyede erre a kegyetlen betegségre vezethető vissza.

Az Eurostat adatai szerint az EU tagállamaiban a 2015-ös év során 1,3 millióan vesztették életüket, az elhunytak 25,4 százalékának esetében pedig egyértelműen a rák tehető felelőssé. Ugyanez az elemzés világított rá arra is, hogy a lista élén Hollandia és Szlovénia áll, ebben a két országban az elhalálozások több mint 30 százalékát okozza a betegség. Románia és Bulgária számára azonban örvendetes a hír, hogy EU-s tekintetben utolsó helyen állnak, a rákot az elhalálozások kevesebb mint 20 százalékáért okolhatjuk.
 

Bár az országos adatok összességében jobbak az EU-saknál, romániai viszonylatban Szatmár megye mégis élen jár a rákos megbetegedések és az elhalálozások tekintetében. Naponta átlagosan három új esetet regisztrálnak, havi szinten pedig kb. 100 életet követel a kegyetlen betegség. Egy korábbi eseményen Adrian Marc, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetője arra világított rá, sajnos egyre gyakrabban találkoznak az intézményben negyvenes éveikben járó páciensekkel is. Viszont rendszeres szűrővizsgálat által időben felismerhető a betegség, ez pedig jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Érdemes tehát bizonyos időközönként részt venni egy-egy alapos kivizsgáláson, mely nem csak a rákra deríthet fényt, hanem más jellegű megbetegedésekre is. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: