2010-07-16 15:34:59• hírek • MTI/ÚMSZ

Szatmár megye a rekorder

Egy év alatt megkétszereződött azoknak a száma, akik véradásra vállalkoznak Romániában.

Míg két éve akut vérhiánnyal küzdöttek a vérellátó központok, ma a legritkább vércsoportból is van mindig raktáron. Szakértők szerint a váratlan fordulat egyik oka, hogy az emberek jelentős része megértette a segítség fontosságát.

Bukarestben tavaly hatezer egység vérrel adtak többet, mint egy évvel korábban. Az országos rekorder azonban Szatmár megye volt: itt egy év alatt tízezer véradásra került sor, több mint négyezer liternyi készlet gyűlt össze. A romániai lakosság 32 százaléka már rávehető az együttműködésre, ez majdnem megfelel a 37 százalékos európai átlagnak, igaz, az osztrákoknak több mint fele, 66 százaléka aktív adományozó.

Egy évtizede Románia lakosságának zöme még nem bízott a vérátömlesztés biztonságában. A "véradó reneszánsz" azért is meglepő, mert 2008-ban még súlyos krízisről beszéltek a szakemberek, a nemzetközi gazdasági válság előtt alig lehetett biztosítani az egészségügyi rendszer számára elengedhetetlenül fontos vérkészítmény-mennyiséget.

Ma egy-egy segélykérő felhíváskor napi 50-70 ember is felajánlja segítségét. Az idei év egyik legsikeresebb kampányát a kolozsvári Orvostudományi Egyetem Diákszövetsége szervezte meg, májusban: egy hét leforgása alatt mintegy 250 liter vér gyűlt össze, 548 önkéntest sikerült mozgósítani.

Ennek az akciónak köszönhető, hogy az AB-RH negatív vércsoport ellátása is megoldódott, ebből a típusú vérből ugyanis az év elején még jelentős hiány volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: