2016-10-13 17:45:45• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megye a drog(ellenes harc) központjává vált

Kannabisz-ültetvények Szatmárnémetiben és Bikszádon: az elmúlt két nap alatt a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) három olyan ügyről számolhatott be, amelyben Szatmár megye is érintett. Mindhárom esetben kábítószerrel való kereskedelem vagy annak termelése áll a nyomozás középpontjában.

Szerdán a DIICOT máramarosi irodája 24 órára őrizetbe vette Mereuti Bogdan Adriant, akit kábítószer birtoklásával és forgalmazásával vádolnak. A nyomozóhatóság szerint a férfi 2012 óta termesztett, szárított és forgalmazott kannabiszt Nagybányán és környékén. Hogy ennek mi köze Szatmárhoz? Az, hogy a férfi egyik ültetvénye szülei Szatmárnémetiben található lakásán volt. Ezen kívül a hatóság két ültetvényre talált Nagybánya közvetlen közelében, ahol a sűrű erdő hosszú ideig tökéletes álcának bizonyult. A nyomozás során többek között hét kilogrammnyi kannabisz magot és szárított kannabiszt, továbbá 32 palántát és egy zárt térben használható világító berendezést („mesterséges napot") foglaltak le.

Szintén az egyik tag szüleinek ingatlanját használta az a három tagú bűnszervezet, amelyre még szeptember 7-én csapott le a titkosszolgálati eszközöket is alkalmazó DIICOT. Akkor Bikszádon, az erdő takarásában összesen 52 szál, egy és két méter közötti magasságú kannabiszt találtak a nyomozók. A terület az egyik gyanúsított, Chiorean Claudiu Daniel anyjáé.

Az ügyben Chiorean Claudiu Danielt és Bledea Nicolae Nelut előzetes letartóztatásba, Serbanescu Ovidiu Luciant pedig házi őrizetbe helyezte a szatmári bíróság.

A legnagyobb volumenű ügyben a DIICOT összesen 12 házkutatást tartott csütörtökön Szatmár mellett Dambovita, Vaslui, Arad és Ilfov megyékben, illetve Bukarestben. A kommandósok pszichoaktív, kábítószer hatású szerek, gyógyszerek után kutattak. Ezzel párhuzamosan Olaszországban hat házkutatást tartottak.

A vádirat szerint hét olasz és több román állampolgár 2015 júniusa óta jelentős mennyiségű gyógyszert vásárolt fel Romániában és juttatott illegálisan Olaszszországba. A gyógyszerek tabletta, injekció, gél formájában, de akár pillepalackokba csomagolva jutottak el Itáliába és a felhasználókhoz - sportolókhoz vagy sporttermeket gyakran használó személyekhez.

A DIICOT jelentése szerint Bragadiruban nagy mennyiségű gyógyszert találtak egy lakásban, míg Aradon anabolitikus szereket találtak. Az olasz hatóság öt személy ellen adott ki elfogatási parancsot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: