2020-02-12 17:58:02• hírek • Bede Emőke

Szatmár megye 2020-as költségvetésének 60 százalékát fejlesztésekre költik

Sajtótájékoztató keretében ismertette a 2020-as büdzsétervezet legfontosabb tételeit Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. Kiderült, a költségvetés 60 százalékát befektetésekre fogják fordítani.

Szatmár megye idei költségvetése összesen 433 lej, melynek 60 százalékát, azaz nem kevesebb mint 258 millió lejt a lakosság számára fontos fejlesztésekre és a befektetésekre szán a megyei tanács. Ez a 2019-es esztendőhöz viszonyítva előrelépést jelent, ugyanis tavaly e célra 3 százalékkal kevesebb jutott – árulta el Pataki Csaba, majd tételesen is ismertette a legfontosabb ágazatokat, melyek a előkelő helyen szerepelnek a megyei tanács prioritási listáján.


18 millió lej a kórháznak

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház bővítésére és korszerűsítésére ebben az évben 18 millió lejt sikerült kieszközölni: 12 milliót az Egészségügyi Minisztérium által, 2 milliót pedig maga a megyei tanács gazdálkodott ki. Ebből az összegből egyebek mellett az intenzív terápiás osztály újrarendezését, az urológiai osztály felújítási munkálatait, illetve a neurológia moduláris épületének megvalósítását fogják finanszírozni, de a tervek szerint jut még pénz az egészségügyi felszerelés bővítésére is.


Egy másik roppant fontos beruházás lesz a megyei könyvtár új székhelyének megvásárlása, melyre 12 millió lej áll rendelkezésre, további 4 millió lejből pedig a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség „főhadiszállását” fejlesztik oly módon, hogy ki lehessen alakítani egy 21. századi feltételeknek megfelelő parancsnoki központot. Maga az épület egyébként 3,2 millió lejbe kerül majd, a fennmaradó összegből pedig teljesen fel is szerelik azt mindennel, amire egy modern bevetésirányító központban szükség lehet.


Fejlesztik a közúti infrastruktúrát

A Szatmár megyei úthálózat karbantartására és javítására összesen 226 millió lejt különített el a megyei tanács. Ami a 193A jelzésű megyei utat illeti, Pataki Csaba elmondta, a kivitelezővel kötött szerződés esetleges felbontásáról a bíróság fog döntést hozni. Az ügynek két kimenete lehet: vagy újra elkezdi a munkát a híres-hírhedt Technic Asist, vagy a Szatmár Megyei Tanács új közbeszerzési eljárást ír ki az útszakasz modernizálására. Más szakaszokon azonban nem áll a munka: ebben az évben nem kevesebb mint 43 kilométeren kezdik majd meg a kivitelezést, melyhez még érkeznek az uniós támogatással megvalósuló útfelújítások is.


Bővül a szamosdobi hulladéklerakó telep

A Szatmár Megyei Tanács mások fontos projektje a Szamosdobon található öko-szeméttelep bővítése egy második cella által. A 4,5 millió lejes beruházásból a Szatmár Megyei Tanácsra eső önrész összege 1,5 millió lej.


A büdzsének mindezek mellett fedeznie kell a Szatmár Megyei Tanács fennhatósága alá tartozó szociális, tanügyi és kulturális intézmények költségeit is. Ugyanakkor a közhasznú, nonprofit tevékenységekre is jelentős összeget fordítanának: 1,8 millió lejt szociális területre, 500 ezer lejt sportra, 1 milliót kultúrára, illetve további 100 ezer lejből támogatnák a kiemelkedő eredményeket elérő sportolókat és tanulókat is.


Az idei év költségvetését a Szatmár Megyei Tanács tagjai február 14-én, egy tanácsülés keretében fogják megvitatni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: