2013-10-31 21:20:27• hírek • MTI

Szatmár is kéri az autópálya építésének folytatását

Kormánypárti önkormányzati vezetők az észak-erdélyi autópálya építésének a folytatását kérték nyílt levélben Victor Ponta miniszterelnöktől és Dan Sova infrastrukturális beruházásokért felelős minisztertől.

Csütörtökön a Mediafax hírügynökség által nyilvánosságra hozott levél aláírói között található a romániai észak-nyugati gazdasági fejlesztési régió hat megyei tanácselnöke, vagyis Kolozs, Bihar, Szatmár, Szilágy, Máramaros és Beszterce-Naszód megyék önkormányzati vezetője.

Azt kérik, hogy a kormány kezelje kiemelt fontosságú beruházásként az észak-erdélyi autópálya magyar-román határ menti Bors és a Kolozs megyei Gyalu (Gilau) közötti szakaszának a megépítését.
Jelenleg csak a Kolozs megyei Gyalu és Torda (Turda) közötti 52 kilométer járható az eredetileg 415 kilométer hosszúra tervezett útból. A szóban forgó szakasz azt jelentené, hogy Erdély központi részéből, Kolozsvártól autópályán lehetne eljutni a magyar-román határig.

A megyei önkormányzati vezetők szerint azért indokolt kiemelt fontosságú beruházásnak tekinteni ezt a szakaszt - amely érintené Zilahot és Nagyváradot is -, mert a külföldi befektetőkkel való tárgyalásokon rendszerint felmerül a félbehagyott észak-erdélyi autópálya ügye, hiszen a DN1 jelzésű országút az egyik legforgalmasabb Romániában.

Az autópálya eredetileg Brassó és Bors között kellett volna átszelje Észak-Erdélyt, de a román hatóságok felbontották az amerikai Bechtellel 2003-ban megkötött szerződést, miután mintegy 1,4 milliárd eurót költöttek kilenc év alatt az 52 kilométer útra, valamint a Bihar megyei Bors és Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) közötti 64 kilométeres szakaszra, amely csak részben épült meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: